Netscape lar brukerne velge nettlesermotor

En prototyp for neste Netscape-versjon tar i bruk løsninger fra både Firefox og Internet Explorer.

En prototyp for neste Netscape-versjon tar i bruk løsninger fra både Firefox og Internet Explorer.

AOL avduket i går en prototyp for kommende versjon av nettleseren Netscape Browser. Prototypen fungerer som en testbenk for flere nye egenskaper.

Ifølge Betanews er prototypen basert på Mozilla Firefox 0.9.3, men den inkluderer også støtte for renderingmotoren til Internet Explorer. For å få til dette, kreves det selvfølgelig at nettleseren kjøres på en Windows-maskin.

Likevel er det Firefox den nye nettleseren vil ha mest felles med. Dette gjelder brukergrensesnittet, som er basert på det samme verktøysettet, og renderingmotoren Gecko. Ifølge Betanews er utseendet tilpasset Netscapes tradisjonelle stil, og et par Netscape-spesifike tillegg er lagt til verktøylinjen som tilbyr værmelding og nyhetsoverskrifter.

Muligheten til å skifte mellom de to renderingmotorene er spesiell. I likhet med programvare som Maxthon og Avant Browser, laster Netscape-prototypen en Internet Explorer ActiveX-kontroll i nettlesergrensesnittet for å utføre rendering med IE-motoren.

En kilde som kjenner til prosjektet, sier til Betanews at AOL har valgt å inkludere IE-motoren for å gi brukerne flere valg, siden en del nettsteder er spesielt utviklet for Microsofts nettleser. Men for å unngå at brukerne blir utsatt for problemer relatert til sikkerhetshullene som med jevne mellomrom oppdages i Internet Explorer, vil Netscape-brukerne kunne velge gjennom funksjonen 'Site Control' hvilke nettsteder de stoler på eller ikke stoler. Ikke-pålitelige nettsteder vil da kunne besøkes med utsatt webfunksjonalitet avskrudd.

Prototypen skal kunne lastes ned fra denne siden (krever registrering).

Etter det Betanews forstår, er det det canadiske selskapet Mercurial Communications som nå utvikler Netscape for AOL.

Interessen for Netscape har avtatt de siste årene, ikke minst hos AOL selv. Nå kan det virke som om selskapet har fått ny tro på nettleseren, som på midten av 1990-tallet nærmest var enerådende blant de datidens webbrukere.

Til toppen