Nettavisene krever ikke betalt i morgen

Nå har de norske nettavisene fått et betalingssystem, men du møter ikke stengte nettsider fra i morgen.

Nå har de norske nettavisene fått et betalingssystem, men du møter ikke stengte nettsider fra i morgen.

De norske nettavisene og nettstedene ønsker å lukke sine nettsider - de vil ha betalt for å tette igjen sine store tapssluk. I formiddag offentliggjorde den såkalte Innholdsnett-alliansen at man hadde valgt eSolutions som felles betalingsløsning. Men aviser ønsker ikke alltid å være først - alle er redde for miste lesere til konkurrenten. Til tross for at nettavisene har vurdert betaling i flere år og Innholdsnett har arbeidet lenge, er det ingen som vil lukke tjenester og ta betalt i morgen.


En ringerunde digi.no har gjort, indikerer at ingen av de store nettavisene planlegger å kreve betaling for vanlige nyhetsartikler.

- Vi kommer med noe, og ser for oss lukking av nisjetjenester, sier Torry Pedersen, sjef for VG.no. Å lukke hele VG på nett er foreløpig helt uaktuelt. Mulige elementer som kan lukkes, er konkurranser og skreddersydde tilbud.

Problemet for de store nettavisene er at de har mye av det samme innholdet. Det er vanskelig å ta seg betalt for nyheter om innbrudd i kronprinsessens bil, når alle avisene har nyheten.

På spørsmål om når VG planlegger lukking, svarer Pedersen: - 'Det er ikke sikkert vi har dårligst tid' og hinter til at VG har en dyp lommebok. Pedersen har penger til å holde ut lengre enn Nettavisen og kan ved å utsette lukking, håpe på å presse ut en liten konkurrent.

Konserndirektør Sverre C. Munck i Schibsted sier på vei inn i et møte at han ikke har fått tenkt gjennom problemstillingen. Det viser at VG og Aftenposten neppe skal gjøre noe i morgen.

SOLs sjef for utvikling av betaltjenester, Peter Karal, sier SOL har lukket 'SOL Nettvenn' (en flørtetjeneste) og andre tjenester.

- Vi vurderer en bred lukking, men vi må høste erfaring, sier Karal til digi.no.

Svein-Thore Gran, dn.no-sjef, planlegger å bruke eSolutions.


- Vi tar i dag betalt for bruk av arkivet til papiravisen og der planlegger vi å bytte til eSolutions. Vi skal også åpne noen nye tjenester etter hvert, sier Gran, men vil ikke røpe hva disse er.

- Vi har tenkt litt og må jobbe skikkelig med denne saken nå. Vi tror neppe vi kan ta betalt for de vanlige nyhetene. Det blir avgrensede nisjetjenester vi kan lukke, sier Nettavis-sjef Odd Harald Hauge.

Til toppen