ANALYSER

Nettbrett raser forbi PC

Ny statistikk dårlig nytt for PC-produsentene.

Markedet for nettbrett og smarttelefoner vil stige voldsomt i årene som kommer  - på bekostning av PC-salget.
Markedet for nettbrett og smarttelefoner vil stige voldsomt i årene som kommer - på bekostning av PC-salget. Bilde: Kiyoshi Ota/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
12. sep. 2013 - 08:15

De store PC-produsentene har ikke noe å glede seg over i IDCs ferske anslag for markedet for «smarte, nett-tilkoblede enheter», altså PC, nettbrett og smarttelefoner.

Mens totalmarkedet, altså alle kategoriene, forventes å øke med 27,8 prosent i 2013, så ventes det at nettbrett-leveransene vil tangere PC-leveransene i løpet av årets fjerde kvartal.

For året som helhet vil det bli solgt flere PC-er (både stasjonære og bærbare) enn nettbrett. Først i 2015 vil vi oppleve det første året hvor nettbrett går forbi PC-er i antall leverte enheter.

I 2013 forventer IDC at det blir levert 227,3 millioner nettbrett, noe som gir en markedsandel i kategorien på nærmere 15 prosent. Tilsvarende forventes det at det blir levert 134 millioner stasjonære samt 180,9 millioner bærbare maskiner i samme periode.

I 2017 forventer IDC at det blir levert 406,8 millioner nettbrett, noe som representerer en vekst på 79 prosent. For PC-markedet ventes det et fall i leveransene på 8,4 prosent for stasjonære fra 2013 til 2017, men en økning på 8.7 prosent for bærbare.

Det er imidlertid smarttelefoner som vokster raskest. IDC forventer at det blir levert rett over en milliard smarttelefoner i 2013. I 2017 forventes det leveranser av hele 1,73 milliarder enheter, en vekst på 71 prosent.

I en kommentar til tallene skriver IDC at selv om smarttelefon og nettbrett-markedet viser tegn til metning, så vil billige nettbrett og telefoner være med å bygge etterspørsel i nye markeder.

iCharts

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.