Nettbrett tærer på Intel

Satser enormt på forskning og utvikling i konkurransen mot ARM.

Intel har en plan for å vinne innpass i nye markeder som nettbrett og smartmobil. Denne, for smartmobiler, ble vist i mai i år. Kvartalstallene viser at Intel øker omsetningen, men opplever nedgang i driftsresultat. Over halvparten av driftsutgiftene går til forskning og utvikling, og denne posten øker med 26 prosent.
Intel har en plan for å vinne innpass i nye markeder som nettbrett og smartmobil. Denne, for smartmobiler, ble vist i mai i år. Kvartalstallene viser at Intel øker omsetningen, men opplever nedgang i driftsresultat. Over halvparten av driftsutgiftene går til forskning og utvikling, og denne posten øker med 26 prosent. (Bilde: Intel)

Satser enormt på forskning og utvikling i konkurransen mot ARM.

Intel leverte i går sine tall for andre kvartal. Sammenliknet med samme kvartal i fjor viser de svakt økende omsetning. Samtidig faller driftsresultat og nettoresultat. Situasjonen er på langt nær så dyster som for hovedkonkurrenten AMD, som ifølge et resultatvarsel i forrige uke venter en omsetningssvikt på 11 prosent.

    Les også:

Sammenliknet med andre kvartal i fjor økte omsetningen med 3,6 prosent til 13,5 milliarder dollar. I samme periode økte driftsutgiftene med 19 prosent, til 4,72 milliarder dollar. Derfor falt driftsresultatet med 2,6 prosent til 3,83 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt falt med 4,3 prosent til 2,83 milliarder dollar.

Intel er på ingen måte i krise. Hovedårsaken til sviktende driftsresultat er en kraftig økning i utgifter til forskning og utvikling. Denne posten øker med 26,5 prosent til 2,51 milliarder dollar. Postens andel av de totale driftsutgiftene vokser fra 50 prosent til 53 prosent.

Et av målene for den økte innsatsen innen forskning og utvikling er å kunne tilby lavenergiprosessorer som er konkurransedyktige med ARM. ARM eier i praksis prosessormarkedet innen nettbrett og smartmobil. Her er det vekst, mens pc-markedet, der Intel dominerer, stagnerer. Tendensen i mettede markeder er at pc-brukere fortsetter å bruke maskinene de har, og at de i større grad lar seg friste av nettbrett.

Intel har prøvd å kontre ved å definere en ny pc-kategori, Ultrabook. Salget av disse går etter planen. Problemet er at de framstår som et alternativ til andre pc-er, ikke til nettbrett, blant annet på grunn av høyt prisnivå.

For fire uker siden signaliserte Microsoft en sprekk i det tradisjonelle «wintel» konseptet (Windows OS + Intel-prosessor) ved å kunngjøre Surface, en nettbrettaktig pc som gir brukeren valget mellom en rimelig variant basert på ARM-prosessorer, og en dyrere med Intel. Det kan tolkes som et slag mot Ultrabook-konseptet.

I regnskapet sitt opererer Intel med en «Intel Architecture Group» (altså ren maskinvare) og en «Software and Services Group». Maskinvaren står for over 93 prosent av omsetningen. Maskinvaregruppen er fordelt på tre undergrupper: pc-er, servere og «andre», det vil si nettverk med mer.

Her er det et poeng at pc-gruppen øker sin omsetning med 4,4 prosent til 8,68 milliarder dollar, mens server-gruppen øker med 15,1 prosent til 2,80 milliarder dollar. Intel har et stadig mer solid grep om servermarkedet: Det er en av årsakene til AMDs problemer.

Servermarkedet spiller også en stadig viktigere rolle for Intel: Dette markedets andel av Intels samlede omsetning øker fra 18,7 prosent til 20,8 prosent fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år. Mens pc-markedet stagnerer er det kraftig vekst på servermarkedet, og storparten av denne veksten kommer Intel til gode.

Veksten innen servere er imidlertid ikke stor nok til å kompensere for stagnasjon innen pc-er. Det er årsaken til at Intel har revidert sin prognose for omsetningsvekst i 2012.

Den forrige lød på «høy ensifret vekst». Den nye er formulert slik: Vekstrate mellom 3 og 5 prosent. Dette er i tråd med analytikernes forventning på 4,8 prosent, ifølge Bloomberg.

Intel-aksjen steg 1 prosent i løpet av den vanlige handledagen i går. Da tallene ble kjent, falt kursen med 1,1 prosent. Siden nyttår har kursen økte med 4,7 prosent.

Til toppen