JUSS OG SAMFUNN

Nettjurister ikke nødvendigvis billigst

Advokat­foreningen er kritisk til påstander fra nett-firmaet Webjuristene.

8. jan. 2008 - 07:20

Fredag publiserte digi.no en artikkel om Webjuristene, et advokatfirma som tilbyr juridiske tjenester over nett og som tar ned mot halv timepris av det som ellers er vanlig. Årsaken er at de forsaker blant annet sekretærer og dyre kontorlokaler.

    Les også:

Dette har fått Den Norske Advokatforening til å reagere. Generalsekretær Merete Smith sier til digi.no at en påstand ikke nødvendigvis er sann bare fordi den gjentas ofte.

Hun understreker at advokatforeningen ikke er redde for konkurranse, og ønsker Webjuristene velkommen. Men Smith reagerer sterkt på den måten Webjuristene kategoriserer advokatenes priser. For prisene hos advokater varierer nemlig sterkt, og en fersk undersøkelse viser at det finnes advokater som går enda lavere enn Webjuristene.

Prisundersøkelsen ble gjort av Forbrukerrådet i 2007, blant både advokater og rettshjelpere: Analyse av advokat- og rettshjelpermarkedet, 31. juli 2007 av Forbrukerrådet Asker, Bærum, Follo og Østfold.

I denne undersøkelsen er den laveste oppgitte timeprisen, 500 kroner, a en advokat. Prisen forutsetter at firmaet får saken umiddelbart. Advokatenes timepriser ligger i denne ellers i sjiktet 1200 til 1875 kroner. Rettshjelperne har i samme type sak oppgitt timepriser fra 744 til 2000 kroner.

Forbrukerrådets prisundersøkelse tar utgangspunkt i konkrete saker, i dette tilfellet brukshevd på hyttesti.

– Det er ingen tvil om at firmaet Webjuristene konkurrerer på pris. Like klart er det at det allerede finnes advokatfirmaer som tilbyr sine tjenester til samme prisnivå som det Webjuristene og andre rettshjelpere tar. Det viser den nye undersøkelsen fra Forbrukerrådet, og det har vi også sett i Advokatforeningens egne bransjeundersøkelser, sier Merete Smith til digi.no.

Webjuristene har lagt seg lavere enn advokatenes gjennomsnittspriser. Det finnes selvfølgelig også advokater som ligger lavere enn advokatenes gjennomsnittspriser. I hovedsak er det nettopp de rimeligste advokatene som konkurrerer med Webjuristene og andre rettshjelpere om samme type saker og klienter.

advokatenhjelperdeg.no kan forbrukerne søke blant Advokatforeningens privatpraktiserende medlemmer. Av disse har mer enn 3000 registrert seg med informasjon om hvilke temaer innenfor den forbrukerrettede jussen de dekker.

Smith råder forbrukere å søke opp advokater som er gode på akkurat det saksfeltet du har spørsmål innenfor. Deretter bør du sammenligne priser, akkurat slik du ville gjort det om du skulle kjøpe andre tjenester.

– Du bør også huske på at det ikke nødvendigvis er timeprisen som avgjør hvor dyr tjenesten til slutt blir. En spesialisert advokat med høy timepris kan likevel bli den rimeligste dersom han eller hun løser saken raskest, understreker Smith.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.