Nettkoalisjon vil bryte spillmonopol

Nettbaserte spilleselskaper går sammen for å bryte ned spillemonopoler som Norsk Tipping.

Nettbaserte spilleselskaper går sammen for å bryte ned spillemonopoler som Norsk Tipping.

Nå møter Norsk Tipping og Svenska Spel konkurranse. Expekt.com og Unibet, som er de to største spilleselskapene i Norden, har sammen med BetandWin og Globet etablert European Betting Association (EBA).

Målet er å sikre et konkurransedyktig marked på tvers av landegrenser med samme reguleringer for både statlige og privateide spilleselskaper.

I Norge har Norsk Tipping i prinsippet fått lov til å markedsføre seg som de selv ønsker og skaffet seg et økonomisk monopol. Norsk Tipping omsetter i bare tippespill for hele 9,7 milliarder i året og brukte 170 millioner kroner på markedsføring i fjor. Grunnen for at Norsk Tipping har vært enerådende er at et monopol skal hindre spillegalskap.

Norsk Tipping har i tillegg fått enerett til å drive spilleautomater fra 1. januar 2006. Et vedtak som nå er blitt klaget inn til EFTAs overvåkingsorgan, ESA.

Den nye interesseorganisasjonen EBA oppfatter monopolsituasjonen som sterkt diskriminerende. Mens statlige tippemonopoler kan bruke de mest utstuderte markedsføringsmetoder for å fremme vekst i spilling, skal andre aktører ikke få komme på banen for å hindre veksten.

- Akkurat som Norge har Post- og teletilsynet som skal overvåke post- og telekommunikasjonssektoren i Norge, bør spillindustrien ha sitt overvåkingsorgan. Det er det vi nå har opprettet, forteller CEO i Expekt.com Per-Ivan Selinder til digi.no.

Han synes det er på høy tid at de seriøse spilleselskapene i Europa slår seg sammen for å kjempe mot diskriminering og monopoler i spillemarkedet. Nordiske myndigheter bryter lover og direktiver fastsatt av EU på daglig basis, mener han.

For å nå de oppsatte målene vil EBA inngå dialoger med EU-parlamentet, EU-kommisjonene, nasjonale regjeringer, forbrukerorganisasjoner og andre interesserte parter.

Gambelli- og Lindman-sakene ble nylig avgjort i EU-domstolen og viser at EU tillater friheten til å tilby tjenester for den internettbaserte spillindustrien.

Vi mener at Europa bør ta en ledende rolle i å utvikle et konkurransedyktig og regulert miljø på lik linje som de har gjort for andre industrier. Vi har gått sammen og dannet EBA, for på denne måten å sørge for at dette skjer, framgår det i pressemeldingen som ble sendt ut i går.

Til toppen