Nettleser på UDs våpenliste

Utenriksdepartementet bekrefter at nettleseren til Opera Software vil komme på listen over produkter som krever eksportlisens, på linje med våpenverktøy og annen "flerbruksteknologi".

Utenriksdepartementet bekrefter at nettleseren til Opera Software vil komme på listen over produkter som krever eksportlisens, på linje med våpenverktøy og annen "flerbruksteknologi".

- Operas nettleser vil komme inn på vareliste 2 over sivile flerbruksvarer, sier avdelingsdirektør Jostein Bernhardsen i Seksjon for eksport- og importpolitikk. - Vareliste 1 er våpen.

Bakgrunnen er nye regler vedtatt på et møte i går i Wassenaar-samarbeidet (se relatert artikkel skrevet tidligere i dag).

- Vi har påtatt oss å iverksette i norsk praksis og lovgivning de bestemmelsene vi ble enige om der, sammen med de øvrige 32 landene som deltar. Når det gjelder programvare som Opera, kan omsetningsformen skape problemer. Opera selges over nettet, og det er vanskelig å kontrollere Internett. Vi må diskutere hvordan vi skal gjøre det. En mulighet er en generell lisens. Det åpnes for generelle eksportlisenser for produkter på vareliste 2.

Inntil Bernhardsen og hans medarbeidere har utformet de nye reglene, kan Opera fortsette som hittil.

- Nye utgaver av varelisten offentliggjøres med tre til seks måneders mellomrom. Det er vanskelig å si når den neste kommer. Det kan være de første ukene eller månedene i 1999.

Jon Stephenson von Tetzchner (bildet) i Opera Software har ikke mottatt noen formell henvendelse fra UD siden han fikk et brev for noen måneder siden, der det ble bekreftet at Opera hadde lov til å eksportere programvare med sterk kryptering. I dag tilbyr Opera kryptering med opp til 128 biters nøkkellengde.

- Jeg vil ikke uttale meg før jeg får vite eksakt hva de nye reglene går ut på, sier Tetzschner - Men jeg ser for meg muligheten for en del morsomme situasjoner...

Til toppen