JUSS OG SAMFUNN

Nettløs luksusvilla vekket mistanke

Bin Ladens teknologifrykt kan ha blitt terrorlederens bane.

2. mai 2011 - 14:34

President Barack Obama kunngjorde i natt norsk tid at amerikanske spesialstyrker har skutt og drept Osama bin Laden.

Etter nærmere ti år på flukt ble den kjente Al Qaida-lederen søndag til slutt innhentet. Han holdt hus i det som beskrives som en luksuriøs villa i Abbottabad, 15 mil nord for Pakistans hovedstad Islamabad.

Amerikansk etterretning skal i flere år ha overvåket en kurer, som av fanger på Gantanamo var utpekt som en av bin Ladens få betrodde menn, skriver NRK. Mannen ble til slutt sporet til det som skal ha vært terrorlederens skjulested.

Hans prangende tilholdssted beskrives som en bygning i million dollar-klassen, åtte ganger større enn andre hus i området.

- Vi ble sjokkert da vi så anlegget. Det kan ha vært bygget rundt 2005, og det var alt det våre eksperter har sagt at skjulestedet til bin Laden ville være, sier en kilde til Washington Post.

Blant de viktige ledetrådene som gjorde at etterretningen fattet mistanke var at bygningen var en festning med solid sikkerhet, men likevel uten verken telefon- eller internettforbindelse med omverdenen.

- Det er verdt å merke seg at eiendommen er verdt rundt en million dollar, men verken hadde telefon eller internettforbindelser, sier en talsmann for Obama-administrasjonen til nyhetsbyrået Reuters.

Allerede før terroranslagene 11. september 2001 skal bin Laden ha kuttet ut moderne kommunikasjonsmidler som satelittelefon, mobil og internett. Ifølge CNN gikk han over til «steinalder»-teknologi for å unngå å bli tatt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.