Nettskyen stadig viktigere i Ubuntu

Ny versjon ble lansert i går.

Brukere av en rekke vanlige webtjenester, som Facebook, kan i Ubuntu 12.10 velge å gjøre disse tjenestene til webapplikasjoner som kjøres direkte på skrivebordet.
Brukere av en rekke vanlige webtjenester, som Facebook, kan i Ubuntu 12.10 velge å gjøre disse tjenestene til webapplikasjoner som kjøres direkte på skrivebordet. (Bilde: Ubuntu.com)

Ny versjon ble lansert i går.

Årets andre utgave av Linux-distribusjonene Ubuntu ble sluppet i går. Som med tidligere versjoner, er også Ubuntu 12.10 tilgjengelig i blant annet desktop- og serverutgaver.

I desktoputgaven er det den gradvise integrasjonen mellom opplevelsene på skrivebordet og i nettskyen som dominerer, sammen med ny skritt i planen om å tilby Ubuntu på andre typer enheter enn de som støttes i dag.

Søkegrensesnittet Dash gir nå brukerne resultater både fra lokalt lagrede filer og filer på nettskytjenester som Google Drive. Den har en Online Accounts-funksjon som tillater innlogging på ulike nettjenester, noe som gjør at for eksempel fotografier i Flickr-konti eller kontakter fra Facebook også kan søkes i og vises ved hjelp av Dash. Det er også mulig å søke i både betalt og gratis innhold fra Amazon og Ubuntu One Music Store.

En annen større nyhet i Ubuntu 12.10 er Web Apps-funksjonen som innebærer en integrasjon av webapplikasjoner i skrivebordet. Tjenester som Facebook, Gmail, eBay og Last.FM er nå direkte tilgjengelige via skrivebordet, uten at en nettleser må lastes separat. Webapplikasjonene opptrer nå mer som tradisjonelle applikasjoner og bidrar til at antallet åpne nettleservinduer eller -faner kan reduseres.

Server

Serverversjonen av Ubuntu 12.10 leveres med Folsom, en ny versjon nettskyteknologien OpenStack. Denne skal gjøre det raskere og enklere for utviklere å rulle ut skytjenester.

– Virksomheter går over til nettskybasert infrastruktur, og de som tester og utvikler for skyen trenger de siste og nyeste teknologiene for å kunne levere ytelse med liten innsats og kostnad. Ubuntu Server 12.10 kombinerer de siste, tidsbesparende verktøyene fra Ubuntu med den nyeste utgaven av OpenStqack, noe som gjør den til den raskeste og enkleste måte å utnytte den nyeste, åpne nettskyteknologien. Ubuntu Server er referansesystemet for OpenStack, noe som betyr at intet annet operativsystem vil fungere like naturlig med Folsom, sier Jane Silber, administrerende direktør i Canonical, i en pressemelding.

Den nye serverutgaven er ifølge Canonical den første som støtter Intels Open Attestation (OAT) i OpenStack-omgivelser. Programvare benytter en kryptografisk nøkkel til å autentisere nettsky-avbildninger, noe som skal sikre at ingen virtuell maskin som startes opp, utgjør en sikkerhetsrisiko.

Serverutgaven inkluderer også mer tilretteleggingsstøtte for ARM-basert maskinvare og flere utvidelser og forbedringer knyttet til tjenesteinstrumenteringsverktøyet Juji.

Både desktop- og serverutgavene av Ubuntu 12.10 er tilgjengelige her. Den nye desktop-versjonen kan testes i nettleseren via denne siden.

    Les også:

Til toppen