JUSS OG SAMFUNN

Nettspillere går bananas på bin Laden

Det er blitt en populær syssel å kaste virtuelle matpakker eller virtuelle bomber på en virtuell Osama bin Laden.

Therese Werenskiold
17. okt. 2001 - 14:22
Osama bin Laden får gjennomgå på nettet verden over. De siste ukene har spill der man kan banke opp terror-lederen dukket opp som paddehatter. Og folk bruker lunsjpausen eller oppsamlet aggresjon på å denge løs på bin Laden i ulike virtuelle utgaver, og med ulike virtuelle våpen.

Tirsdag i forrige uke lanserte Radio Tango sine nye nettsider, og kunne samtidig - med stolthet (ifølge en pressemelding) - presentere spillet "Kast matpakke på bin Laden".

- Kast matpakker med BLT, egg og bacon, skinke og ost, oppfordrer radiostasjonen som forteller at spillet går på tid og at vinnerne får ære og berømmelse.

digi.no får av Radio Tango opplyst at det nå - etter åtte dager - har vært nesten 5.000 personer inne og kastet virtuelle matpakker på den beryktede og ettersøkte terror-lederen.

"Hunting for bin Laden" er et litt mer tradisjonelt dataspill. Man velger en spiller (for eksempel George W. Bush) og plaffer løs med et digert gevær.


Gail Saltz, som er informasjonsansvarlig ved New York Psychoanalytic Institute, sier til Wall Street Journal at disse online-spillene er en del av anti-bin Laden bølgen som omfatter vitser, tegneserier, bilder og animasjoner. Hun mener - i likhet med mange psykologer - at denne type humor kan være bra for å 'komme over' angrepene mot USA den 11. september.

I tillegg forteller hun at dataspillene gir folk mulighet til selv å ta kontroll og tilintetgjøre 'fienden', og at mange føler seg mindre sårbare etter å ha banket opp bin Laden i et dataspill. - Aggresjon og hevnlyst er normale følelser, sier Saltz til WSJ.

Noen selskaper går likevel lenger enn andre. Teknologi- og videospillselskapet CyberExtruder.com har lagt ut fire Osama bin Laden-figurer på sine nettsider. Disse kan lastes ned og brukes i blodige dataspill som for eksempel Quake.

De som spiller "The Sims" kan laste ned en dertil egnet bin Laden-figur med hvit skjorte, smale bukser og skyggelue. Nerdeutgaven av bin Laden kan 'mates' med uante mengder forgiftet potetgull.

Wall Street Journal skriver at bin Laden-figurene allerede er lastet ned 126.000 ganger, og at kun ti personer har klaget over at figurene var smakløse.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.