Nettsted for bekymrede foreldre

De store nettselskapene har slått seg sammen og etablert et nettsted som skal rettlede barn og foreldre i "det store nettet". Selv Microsoft og AOL som i disse dager krangler i retten om instant messages, samarbeider om det nye nettstedet GetNetWise.

De store nettselskapene har slått seg sammen og etablert et nettsted som skal rettlede barn og foreldre i "det store nettet". Selv Microsoft og AOL som i disse dager krangler i retten om instant messages, samarbeider om det nye nettstedet GetNetWise.

Selskaper som America Online (AOL), Microsoft, AT&T, The Walt Disney Company, Lycos, Yahoo! samarbeider om nettstedet som skal rettlede foreldre og barn på nettet, skriver The Wall Street Journal.

Nettstedet som heter GetNetWise ble lansert denne uka, og inneholder blant annet en oversikt over 80 ulike programvareprodukter som foreldre kan bruke for å blokkere eller kontrollere barns nettbruk. Enkelte programvareprodusenter har vært med på å bygge opp GetNetWise, men nettstedet påstår likevel at all programvare på dette feltet er listet opp i oversikten.

- Det [Internett] er en fantastisk ressurs, men det er skremmende. Barna dine vet mer om det enn du gjør, sier Ernie Allen, som er leder for organisasjonen National Center for Missing and Exploited Children til The Wall Street Journal.

Nettvett
For nettbrukere mellom to og fire år bør foreldre oppdage nettet sammen med barnet. Nettstedet understreker at barna er kanskje litt for unge til å bli latt helt alene. Barn i alderen fire til sju år blir anbefalt å kun få bruke barnesikre søkemotorer, og nettstedet har en liste over slike.

Det kritiske alderen er mellom syv og ti år. Da søker barna ut fra familien og uavhengighet fra foreldrene. Her blir det understreket at det kanskje ikke er hvor barnet går på nettet som kan bli et problem, men heller hvor mye tid barnet bruker. En programvare som er tidsbegrensende blir foreslått, i tillegg til en barnevennlig nettleser.

Barn i alderen 12 til 14 år begynner å bli sosiale og starter sannsynligvis med chat. Da må foreldrene gå igjennom regler for utlevering av personoppplysninger og foto. De må også bli opplært til å skjønne at ikke alle på Internett er den de utgir seg for å være.

I samme slengen foreslår nettstedet at denne alderen kan være en god alder å diskutere seksualitet med sine barn, da interessen for dette er stadig økende i denne alderen. Foreldre blir oppfordret til ikke å si at alt seksuelt materiale er ekkelt og ikke lov å gå inn på, men både filterprogramvare og program som forteller hvor avkommet har vært på nettet blir anbefalt.

Nettstedet inneholder også blant annet en ordliste over ord ofte brukt i nettsammenheng, og alt fra 'applet' til 'world wide web' er forklart.

Foreldre har fått en egen seksjon der sikkerhetstips er delt inn etter barnets alder (se utdrag lenger ned). Nettstedet har også egne sider med regler og tips til barn for hvordan oppføre seg på nettet

Til toppen