JUSS OG SAMFUNN

Nettsted tas opp i Norsk dokumentarv

Hyllest til Oslonetts tjue år gamle websider.

Utsnitt av hvordan nettstedet til Oslonett så ut den 29. juli 1994.
Utsnitt av hvordan nettstedet til Oslonett så ut den 29. juli 1994. Bilde: Oslo.net
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. des. 2014 - 15:48

Nasjonalbiblioteket kunngjorde i dag at Norges første kommersielle nettsted, som tilhørte selskapet Oslonett, også er det første nettstedet som innlemmes i Norges dokumentarv, sammen med blant annet Almanakken for 1644, den første boken som ble trykket i Norge.

Norges dokumentarv er et register over unike dokumenter som på hver sin måte representerer viktige personer eller hendelser i landets historie. Målet er ifølge Nasjonalbiblioteket å synliggjøre norsk kulturarv, og å gjøre den tilgjengelig for alle. Dokumentarven utgjør den norske delen av UNESCOs Memory of the World-register.

Oslonett ble stiftet i 1991 av hele 16 personer som alle var tilknyttet informatikkmiljøet ved Universitetet i Oslo. Forretningsideen var å tilby internettaksess til privatpersoner og småbedrifter ved hjelp av oppringt hostsamband mot en UNIX-maskin og terminalemulering på PC.

Nettstedet til Oslonett, som den gang var tilgjengelig på adressen www.oslonett.no, ble lansert i 1993.

Det er websidene fra 1993 og 1994 som nå tas opp i dokumentarven. Dette inkluderer innholdet som ble laget under Vinter-OL 1994, hvor nettstedet publiserte løpende nyheter, resultater og bilder. Ifølge Nasjonalbibliotektet var dette første gang i historien at et internasjonalt idrettsarrangement ble formidlet på nett, noe som vakte stor internasjonal oppsikt.

– Oslonett er et viktig eksempel på pionerarbeid fra en tidlig fase av internett i Norge. Det er av stor betydning for å forstå Internetts historie. Arkivet viser de nye mulighetene til deling av informasjon som World Wide Web skapte, blant annet ved raskt oppdaterte nyheter til et nasjonalt og globalt publikum, sier avdelingsdirektør Jon Arild Olsen i Nasjonalbiblioteket i en pressemelding.

En tjenesten som Oslonett lagde i 1995, er fortsatt tilgjengelig under samme navn i dag, nemlig søketjenesten Kvasir. Men bortsett fra å være en søketjeneste, har Kvasir lite felles med den opprinnelige utgaven.

Oslonett ble kjøpt av Schibsted i 1995 og døpt om til Schibsted Nett. Mer om historien til Oslonett finnes i denne artikkelen og ikke minst på nettstedet Oslo.net.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.