Nettstorm etter skattetall

Interessen for å sjekke egne og kanskje naboens skatt-tall har vært enorm, forteller Skatteetaten.

Interessen for å sjekke egne og kanskje naboens skatt-tall har vært enorm, forteller Skatteetaten.

På Skatteetatens hjemmeside ligger nå skattelistene ute. Der er det mulig å sjekke hva naboen, sjefen og andre skattet i fjor.

Til tross for kopisperre, er det åpenbart stort nysgjerrighet rundt hva folk tjener. Datatilsynet og Stortinget har innført begrensninger og nye regler for offentliggjøring av skattelistene for nettaviser.

Dette har igjen ført til ekstra stort trykk hos Skatteetaten. Fra listene ble gjort tilgjengelig klokken 0300 fredag og fram til i går klokken 1200, har Skatteetaten registrert hele 10 millioner søk.

Det skal ikke ha vært problemer verken med overbelastning eller andre driftsproblemer.

Skattelistene ligger på Skatteetatens nettside til og med 29. oktober. Man må fylle inn fullt navn og postadresse for å kunne søke. I tillegg må man taste inn en unik kode for hvert enkelt søk.

I likhet med en del andre tjenester på nettet har Skatteetaten innført en sikkerhetsløsning med bilder. Hvert søk krever at man taster inn bokstaver som vises i et litt grumsete bilde. Bildet over viser hvordan du må taste inn den tilfeldige koden «ucwda» for å gjøre ditt første søk.

Dette klarer ikke roboter å gjøre. Denne sjekken bremser også manuell innsamling.

Til toppen