BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nextel nærmest grøtfatet

Telenor Nextel skal omsette for en milliard kroner i år 2000. - Og vi skal tjene penger, sier administrerende direktør Morten Lundal. Et nytt programvarekonsept for små- og mellomstore bedrifter er første skritt på veien mot milliarden.

Pål Leveraas
25. juni 1997 - 15:26

Nextel lanserer Nextra den 2. september. Da har en gruppe på 15 personer lagt ned et halvt års utviklingsarbeid i å realisere konseptet, som ifølge Morten Lundal skal revolusjonere hverdagen for små- og mellomstore bedrifter.

- Dette er inkarnasjonen av alle Nextels ambisjoner innen informasjons- og produksjonsflyt, det er en overbygning av Internett som tar i seg både intranett og ekstranett, og det eneste verktøyet som kreves er en browser, sier Lundal til digi.

Produktet skal i første versjon kjøres på en server hos Nextel. Kundene kan dermed la være å investere i servere og programvare selv, men kan trekke på ressurser hos Nextel.

Sentralt i systemet ligger en publiseringsmodul som gjør det enklere å spre informasjon i bedriften. En sekretær eller sentralbordansatt skal være i stand til å installere systemet i bedriften ved å svare på oppsett-spørsmål og legge inn maler. I tillegg implementeres funksjonalitet som gjør det mulig å sende og motta meldinger via fax, telefon eller personsøker. Det vil også legges inn konferansemuligheter, og sekretæren skal kunne definere passende og mindre passende tid og sted for bedriftens surfe-behov på resten av internett.

Den klart definerte konkurranseparameteren er pris. Nextel skal prise produktene svært aggressivt.

- Det kommer til å snu opp-ned på hele prisstrukturen i denne bransjen, sier Lundal.

Den fordel Nextel utnytter i så måte, er at de kontrollerer internett-infrastrukturen, hvilket gjør det enkelt å sette opp løsninger basert på servere plassert andre steder enn hos kunden. I stedet for at kunden investerer et antall tusenlapper i en Netscape-server, pluss maskinvare, samt et beløp i samme størrelsesorden på en databaseløsning, kjører de på Nextels lisenser for de samme produktene.

- Det er klart at dette kan bli et problem for oss, men vi arbeider med Nextel for å finne løsninger på problemene, sier Dag Bunæs i Nocom til digi.

Oracle, som er en annen av Nextels viktigste samarbeidspartnere, forteller at de har gitt Nextel en pris om er tilpasset denne typen løsninger.

- Vi tror på "network computing", og ser at denne type løsninger, hvor eieren av infrastruktur sitter i senter av nettet, vil komme stadig sterkere, forklarer Harald Løvvik i Oracle.

- Ingen [i Norge] er vel så nær grøtfatet som Nextel, som nå representerer en "superservices"-leverandør, sier Løvvik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.