Nextel skal satse på bedrifter og ASP

Etter at fusjonen havarerte, starter Telenor Nextel med blanke ark. Planen er å satse på det europeiske bedriftsmarkedet og mer avanserte tjenester, ikke privatmarkedet.

Etter at fusjonen havarerte, starter Telenor Nextel med blanke ark. Planen er å satse på det europeiske bedriftsmarkedet og mer avanserte tjenester, ikke privatmarkedet.

Etter at fusjonen mellom Telia og Telenor brøt sammen, sitter ledelsen i Norges store Internett-leverandør med blanke ark og legger planer for fremtiden. Ledergruppen består av fem menn, hvorav to holder på å flytte tilbake til kontorene de hadde ryddet. For både administrerende direktør Morten Lundal og markedsdirektør Arne Cartridge hadde sagt opp sine jobber, men snudde 180 grader da fusjonsbruddet kom.

- Vi sa opp våre jobber fordi vi mente at Telenor Nextel jobber i et markedet der du må være rask og fleksibel. Svenskene la opp til en langt større og tyngre organisasjon der de gamle telefon-delene av selskapet ville fått mer å si, forteller Cartridge til digi.no.

Tormod Hermansen og Telenor-ledelsen har ikke uventet utpekt mobil og Internett som de to store satsingsfeltene. Nextel-ledelsen er derfor under et enormt press for raskt å komme på banen med en strategi for fremtiden.

Hovedtrekkene skal derfor være på plass allerede i månedsskiftet januar/februar.

I et intervju med digi.no røper Cartrigde hovedtrekkene Nextel-ledelsen arbeider med:

Nextel skal satse på å bli en leverandør av Internett-baserte kommunikasjonstjenester til det europeiske næringslivet. Denne beslutningen er basert på forutsetningen om at prisene på ren Internett-aksess faller fort og bratt, sier markedsdirektøren.

- Ren Internett-tilgang er det snart ingen som tjener penger på, med mindre du ikke er svært stor. Vi må derfor tilby andre tjenester, basert på Internett, sier Cartridge.

Disse tjenestene vil være ting som vanlig telefoni, videotelefoni og faks over Internett. Men Nextel planlegger også en inntreden i det mye omtalte ASP-markedet, dvs. drift og utleie av programvare over Internett.

- Vi ser store muligheter i å drive åpne og lukkede tjenester over våre nettverk. Vi vurderer både å tilby Winframe/Citrix og drift av økonomisystemer, forteller Cartridge.

Mye av planleggingen for fremtiden stoppet opp under fusjonsarbeidet, men det gjorde ikke arbeidet med selskapets pan-europeiske nettverk som kalles Nextbone. Et sett med rutere forbundet med leide høyhastighetslinjer gjør det mulig å tilby europeiske bedrifter lukkede, private nettverk, telefoni og andre tjenester som ikke fungerer på det åpne nettet.

Telenor Nextel vurderer dessuten å bytte navn til Nextra, navnet selskapet bruker i flere av de åtte landene det er representert i.

Foreløpig forteller Cartridge at Nextel ikke planlegger noen større oppkjøp, men innrømmer at selskapet ikke er godt til stede verken i England, Frankrike eller Spania. En børsnotering har vært nevnt i diskusjoner, men så langt mener Nextel at Telenor har vist investeringsvilje.

Så sent som torsdag kjøpte Nextel et nytt selskap i Slovakia. Slagssummen for Internett-leverandøren IPN er ikke kjent, men etter hva digi.no forstår dreier det seg om tosifrede millionbeløp.

Til toppen