BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nginx til topps

Apache ikke lenger ubestridt ener blant webservere.

Nginx inntar plassen som mest populære webserver, hvis vi måler blant de aller største nettstedene.
Nginx inntar plassen som mest populære webserver, hvis vi måler blant de aller største nettstedene. Bilde: Westend61 GmbH / Alamy/All Over Press og digi.no
29. jan. 2014 - 10:05

Åpen kildekode-prosjektet Apache HTTP Server, normalt bare omtalt som Apache, har vært ubestridte konge av webservere helt siden 1996.

Slik er det ikke lenger.

Microsoft IIS var lenge den eneste virkelige utfordreren. Så hektet den lille russeren Nginx (uttales «engine x») seg for alvor på i kampen. Produktet har opplevd en sterk vekst i utbredelse over flere år.

Størst blant de store

Nginx har for første gang gått forbi Apache hvis man måler verdens 1.000 største nettsteder. De står også på nippet til å bli det mest foretrukne alternativet i kategorien de 10.000 største nettstedene, ifølge Web Technology Surveys.

Facebook, Dropbox, Netflix og Wordpress er bare noen av størrelsene som sverger til den hurtig voksende webserveren, som også inkluderer lastbalansering og reverse proxy i samme pakke.

Det er verdt å nevne at det norske programvarehuset Varnish, som tilbyr en egen reverse proxy/webcache, oppfatter faktisk Nginx som sin største konkurrent.

I likhet med Apache er Nginx utgitt i åpen kildekode under en fri lisens. Men til forskjell fra Apache foreligger det også en lukket utgave, med tilhørende abonnement og profesjonelle støttefunksjoner drevet av et slagkraftig kommersielt selskap som ble etablert i 2011.

Apache er fortsatt verdens mest utbredte webserver hvis man måler alle verdens nettsteder under ett. W3Techs målinger gir dem en markedsandel på 62,8 prosent.

Andelen ligger en god del lavere ifølge Netcrafts målinger, der Apache i januar oppgis å stå bak 41,64 prosent av nettsteder, etter å ha falt ganske kraftig i flere år.

Les også: Under halvparten bruker Apache

Netcraft viser til en annen interessant observasjon, denne gang i Microsofts favør. Det siste året har deres Internet Information Services blitt tatt i bruk av 150 millioner flere nettsteder, og nærmere seg nå en markedsandel totalt på 30 prosent. I denne målingen har Nginx 14,69 prosent.

Det er særlig utbredelsen av Microsofts nettskyplattform Azure, som selv om de tilbyr alternativer til IIS, oppgis som forklaringen på at Microsoft har tatt kraftig innpå Apache det siste året.

    Les også:

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.