TELEKOM

«Nina» slo ut 200 basestasjoner

Strømutfall og ødelagt fiber etter orkanens herjinger.

SLÅTT TIL PINNEVED: Ekstremværet Nina gjorde skade og kaos i Skuteviken i Bergen søndag. Hordaland ble hardt rammet av orkanen, som tok ut nærmere 200 basestasjoner.
SLÅTT TIL PINNEVED: Ekstremværet Nina gjorde skade og kaos i Skuteviken i Bergen søndag. Hordaland ble hardt rammet av orkanen, som tok ut nærmere 200 basestasjoner. Bilde: Marit Hommedal / NTB scanpix
12. jan. 2015 - 07:37

Mange er fortsatt uten telefon- og internett etter ekstremværet Ninas herjinger. 190 mobilbasestasjoner er slått ut, meldte NTB søndag formiddag.

De fleste feilende skyldes kraftfeil og følgefeil av kraftfeil. I tillegg vil noe av feilrettingen først kunne gjennomføres etter at trær og andre løse gjenstander er ryddet unna, opplyser Telenor i en pressemelding.

Ifølge NRK var 6.500 uten fasttelefon, 10.000 uten bredbånd, og totalt 190 mobilbasestasjonar ute av drift.

Konsekvensene søndag formiddag er særlig stor særlig i kystkommunene i Hordaland.

– Vi har nå drøyt 100 basestasjoner som er ute, og cirka 10-15 kommuner er spesielt rammet med brudd på mer enn en teknologi, det vil si både mobil, fasttelefoni og i enkelte tilfeller internett. Verst berørt er fortsatt Austevold der store deler er kundemassen er rammet på både mobil, fasttelefon og internett, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Teleselskapet opplyser at de har vært godt forberedt på uværet, og at de gjennom helgen har hatt ekstra beredskap.

– Likevel er det mange faktorer vi ikke kan gjøre noe med, blant annet kraftutfall, og ikke minst trær som orkanen har felt ulike steder i fylket. I tillegg er vi avhengig av at fergene går, at veiene er åpne og at vinden er tilstrekkelig stilnet før vi kan sende ut folkene våre som skal uføre feilrettingen, sier Amundsen.

Fortsatt store utfordringer

Nedblåste trær og andre løse gjenstander har ført til store skader. Situasjonen i går kveld var imidlertid at feilrettingen gikk fremover, blant annet etter utplassering av aggregater.

På det meste var 118 basestasjoner i Telenors nett nede i Hordland. Nå er tallet nede i 96. I tillegg til stedvis dårligere dekning på mobil, har vi fortsatt rundt 4.000 fasttelefonkunder og 9.000 bredbåndskunder ute i Hordaland, het det i foreløpig siste oppdatering fra teleselskapet, ved 18-tiden søndag.

Må bytte fiber

På Austvold er strømmen tilbake, men der er Telenor rammet av det de omtaler som en komplisert fiberfeil, som gjør at mobil og bredbånd fortsatt er nede.

– Vi må bytte fiber og det ligger trær over fiberen i lange avstander. Dette er krevende arbeid og tar dessverre tid. Vi jobber nå med å finne alternative muligheter, og Austevoll har høyeste prioritet hos oss nå. Vi har videre full beredskap og fokus fra ledelsen på saken til alt er løst, sier dekningsdirektør Amundsen.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.