BEDRIFTSTEKNOLOGI

NoByKom: Online infokiosk

På Internet World viser Kongsberg Intech for første gang NoByKom på en ISDN-tilkoplet informasjonskiosk. NoByKom er en informasjonstjener for norske byer og kommuner.

Eirik Rossen
1. apr. 1998 - 17:15
Infokiosk fra NoByKom.
Infokiosk fra NoByKom.

Helge Trollerud, salgssjef i Kongsberg Intech, treffes på IBMs store samlestand der NoByKom presenteres i et lite auditorium to ganger daglig under Internet World. Konseptet med informasjonstjener for norske byer og kommuner har vært kjent en stund. Det første pilotprosjektet ble presentert i desember 1996, og NoByKom ble nominert til Den Norske Dataforeningens Rosing-pris for brukervennlighet i vinter.

Det nye er det Trollerud viser selv: NoByKom på en egen informasjonskiosk med trykkfølsom skjerm. Denne kombinasjonen synes digi.no er verdt en nominasjon til WWW-Cup.

- Konseptet har hele tiden vært utviklet med tanke på at det skulle kunne brukes på en infokiosk, sier Trollerud.

- Kioskløsningen gir deg i virkeligheten en anledning til å streife over den delen av internettet som kioskeieren vil gi brukeren tilgang til. Den er koplet til kommunens tjener med oppringt samband over ISDN. Det vil si at informasjonen som presenteres alltid er ajour.

Det brukervennlige grensesnittet med store navigeringsknapper er kjent fra NoByKoms nettsted. I tillegg har informasjonskiosken tilsvarende felt i underkant av skjermbildet, som lar deg utføre det du ville brukt musa til på en PC. Informasjonskiosken skjuler også nettleserens identitet og øvrige funksjoner. Et spesialfelt lar deg trekke ned et tastatur. Skjermen er jo trykkfølsom, og selv om tastaturet ikke gir den helt rette følelsen, er den praktisk nok til å motta informasjon fra brukeren, for eksempel hvis kiosken skal besørge billettbestilling eller ivareta andre personorienterte oppgaver.

- Foreløpig har vi realisert NoByKom for Kongsberg-kommune, sier Trollerud. - I løpet av april vil vi ha en pilot for Bærum kommune. Ellers har vi flere samtaler på gang, blant annet med Østfold kommune og byene Halden og Fredrikstad.

Som mange andre i dette landet er Trollerud opptatt av hvilke fordeler et kommunalt høyhastighets datanettverk kan tilføre lokalmiljøet. Han ser prosjektet "Kongsberg-nettet" som en forlengelse av arbeidet med NoByKom.

- For ti år siden var Kongsberg 80 prosent verksteder. I dag er kommunen 90 prosent informasjonsteknologi. Kommunen vil kunne gjøre seg enda mer tiltrekkende hvis den kunne garantere næringsliv og privatpersoner framskredne metoder for å innhente og utveksle informasjon.

WWW-Cup skal kåre den største nyheten som presenteres på Internet World. NoByKoms informasjonskiosk nomineres fordi denne nyheten fremmer lokal bruk av internett-teknologi på en særdeles brukervennlig og allmenngyldig måte, og er dessuten godt tilpasset behovene til norske lokalsamfunn. Den vil lett kunne implementeres overalt i landet, og passer utmerket inn i det som er bredt akseptert som formålstjenlig distrikts- og IT-politikk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.