BEDRIFTSTEKNOLOGI

Noe av det mest ekstreme som er laget

IBM-maskin takler hundre «Cyber-mandager» om dagen, helt alene.

Et toppspesifisert IBM z13-ystem skal kunne utføre utrolig mange transaksjoner per dag. Samtidig hevder IBM at det ikke finnes noen sikrere system.
Et toppspesifisert IBM z13-ystem skal kunne utføre utrolig mange transaksjoner per dag. Samtidig hevder IBM at det ikke finnes noen sikrere system. Bilde: Augusto F. Menezes/Feature Photo Service for IBM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. jan. 2015 - 08:50

IBM avduket denne uken stormaskinen z13, som selskapet betegner som ett av de mest avansert datasystemene som noen gang har blitt laget. Selskapet har brukt fem år og omtrent en milliard dollar på å utvikle z13, noe som har blitt gjort i samarbeid med drøyt 60 av selskapets kunder.

Det er kapasiteten som er det mest oppsiktsvekkende ved z13. IBM hevder at dette er det første systemet som kan prosessere 2,5 milliarder transaksjoner per dag, noe som skal være hundre ganger så mange som det gjøres en typisk Cyber Monday.

Telebransjen er blant målgruppene til IBM for dette systemet, og selskapet skriver i pressemeldingen at z13 kan levere sanntids kryptering av alle mobiltransaksjoner i enhver skala.

IBM nevner i den forbindelse det som kalles for «starburst-effekten» ved mobiltransaksjoner. Hver gang det gjøres en transaksjon som er igangsatt fra en smartmobil, oppstår det en kaskade av hendelser på tvers av IT-systemer, typisk mellom fire og hundre samhandlinger mellom ulike systemer.

z13-systemet har også integrert og akselerert analysefunksjonalitet som skal kunne gi sanntids innsikt i transaksjonene. Dette skal blant annet kunne gjøre det enklere og raskere å oppdage svindelforsøk.

Maskinvaren

z13 leveres i ulike varianter, i alle fall toppmodellen skal leveres med det IBM kaller verdens raskeste mikroprosessor, klokket til 5 GHz. Systemet skal ha opptil 141 slike åttekjernede prosessorer*. Dessuten leveres det med opptil 10 terabyte med systemminne og opptil 320 separate kanaler til dedikert I/O. Det skal være mulig å kjøre så mange som 8000 virtuelle maskiner i ett fysisk z13-system. Det tilsvarer mer enn 50 per prosessor.

Analyseakseleratoren som er innebygd skal blant annet kunne bidra til betydelig høyre DB2-ytelse.

Flere detaljer finnes her og ikke minst i videoen nedenfor, som kan være interessant for alle med interesse for systemdesign.

Samtidig lover IBM 32 prosent lavere totale eierskapskostnader ved nettskykjøring over tre år enn ved å bruke et sammenlignbart x86-basert system, og 60 prosent lavere enn ved å bruke en offentlig nettsky.

Det nyeste systemet vil være basert på en ny versjon av z/OS, som blant annet skal gi forbedret prosessering ved i-minnet-analyser. z13 skal ha full støtte for blant annet Linux, OpenStack og andre åpne løsninger.

*Oppdatert: En setning om størrelsen på cacheminne er slettet fordi den ikke var korrekt. Det er også uklart en uklarhet om tallet 141 beskriver antallet prosessorer eller prosessorkjerner. Uttrykkene brukes om hverandre i IBMs dokumentasjon. Vi forsøker å finne ut av dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.