JUSS OG SAMFUNN

Noen av politiets IT-systemer er eldre enn justisminister Anundsen (39)

Nå varsler han full gjennomgang av milliard-prosjekt.

NYE VURDERINGER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier de må vurdere om moderniseringen av politiets IT-systemer kan gjøres på en annen og bedre måte.
NYE VURDERINGER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier de må vurdere om moderniseringen av politiets IT-systemer kan gjøres på en annen og bedre måte. Bilde: unknown
NTB
26. mai 2015 - 16:50

Justisministeren varsler full gjennomgang av det såkalte merverdiprogrammet som skal fornye politiets datasystemer.

– Risikoen er for høy ved det opprinnelige prosjektet som ble planlagt for nesten fem år siden. Beslutningen om kvalitetssikring av merverdiprogrammet ble tatt i 2012. Vi må vurdere om dette kan gjøres på en annen og bedre måte, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Erfaringene fra tilsvarende reformer i Nav er noe av grunnen til at justisministeren ønsker å sette en fot i bakken. I dialog med Politidirektoratet skal hele prosjektet til 2,4 milliarder kroner gjennomgås på nytt.

Regjeringen er utålmodig: Politiet beordret til bedre IT

Høy risiko

Merverdiprogrammet har til hensikt å fornye IKT-strukturen i politiets straffesaksbehandling. En ekstern kvalitetssikringsrapport konkluderte i april med at risikoreduserende tiltak burde settes i verk.

Risikoen ved prosjektet vurderes som høy både når det gjelder kostnader og kvalitet.

– Grunnideen er god, men som politikere må vi ta ansvar når risikoen viser seg å være større enn tidligere anslått, sier Anundsen.

Noe av hensikten med merverdiprogrammet er å gi politiet en nasjonal saksbehandlingsløsning. Det er også et mål at flere oppgaver skal kunne utføres og ferdigstilles på stedet, for eksempel avhør. At befolkningen skal kunne inngi anmeldelse på nett og at patruljebilene skal ha søketilgang i politiets registre er andre eksempler.

Enkelte av disse brukerleveransene skal etter planen først være klare i 2019 eller 2020. Det er ikke justisministeren tilfreds med.

Oppgaven er stor: Politiet skal ned fra 640 løsninger til én

Eldgamle systemer

– Politiet trenger nye datasystemer og bedre digitalt verktøy enn i dag. Enkelte av systemene er eldre enn meg, sier 39-åringen Anundsen.

Han håper at det vil være mulig å få på plass bedre systemer for politifolk i felt samtidig og parallelt med at selve strukturen oppgraderes.

– Vi må i fellesskap med Politidirektoratet vurdere om det ikke er hensiktsmessig å stykke opp prosjektet i større grad, sier han.

Anundsen avviser at gjennomgangen vil føre til ytterligere forsinkelser i arbeidet med IKT-oppgraderingen i politiet.

– Jeg håper jo at dette vil bidra til det motsatte, sier han.

Tidligere i år kunngjorde justisministeren at den nye straffeloven skal tre i kraft i oktober, selv om nye datasystemer ennå ikke er på plass hos politi og domstol. Beslutningen om å gjennomgå merverdiprogrammet på nytt, endrer ikke på dette. (©NTB)

Les gjerne: Dataorm kostet politiet opptil 50 millioner

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.