RESULTATERFINANS

Nokia blør

10 milliarder kroner i underskudd på tre måneder.

BLANDET: Salget av Nokias Windows-baserte Lumia-serie har vært blandet, sier toppsjef Stephen Elop. Totalt er det solgt om lag to millioner enheter til nå.
BLANDET: Salget av Nokias Windows-baserte Lumia-serie har vært blandet, sier toppsjef Stephen Elop. Totalt er det solgt om lag to millioner enheter til nå. Bilde: Scanpix/Reuters/Zheyang Soohoo
19. apr. 2012 - 14:20

Nokia omsatte for 7,4 milliarder euro i årets tre første måneder. Det er tre milliarder euro mindre enn samme periode i fjor. Topplinjen faller 29 prosent, ifølge kvartalstallene som ble lagt frem i dag.

Salget er deres svakeste på nærmere syv år.

Driftsunderskuddet for kvartalet utgjør 1,34 milliarder euro, drøyt 10,1 milliarder kroner. I fjor på samme tid hadde de et driftsoverskudd på 439 millioner euro.

I en kunngjøring sier toppsjef Stephen Elop at de nå må øke farten på kostnadskuttene og gå enda grundigere til verks. Disse planene lover Nokia å komme tilbake til så raskt som mulig.

Nettverksdivisjonen de har sammen med Siemens drar klart mest ned. Engangs restruktureringskostnader og nedskrivning av verdier etter oppkjøpet av kartselskapet Navteq belaster regnskapet med til sammen 1,1 milliard euro.

Deres største og viktigste forretningsområde (Devices & Services) fikk et negativt driftsresultat på 219 millioner euro, eller rundt 1,65 milliarder kroner. Nokia forventer at andrekvartalet blir på samme nivå, eller lavere.

Blandet WinPhone-mottakelse

Selv om de fire Windows-mobilene Nokia har rukket å lansere, ifølge dem selv, har blitt møtt med «oppmuntrende utmerkelser og anerkjennelse», må selskapet erkjenne at det faktiske salget har vært «blandet».

Nokia solgte 82,7 millioner mobiltelefoner siste kvartal. Det er det svakeste resultatet på seks år, og ned 24 prosent fra de 108,5 millioner håndsettene de solgte på samme tid i fjor.

I perioden solgte de 11,9 millioner smarttelefoner. Det er en halvering av fjorårets førstekvartal. En stor overvekt av disse er fortsatt basert på Symbian-plattformen, som Nokia har sagt de vil fase ut.

Bare den siste uken har Nokia-aksjen falt nærmere 20 prosent, etter at selskapet sjokkerte markedet med et varsel om elendige resultater.

I forbindelse med forrige ukes varsel kunngjorde det finske mobilselskapet at de har solgt i overkant av 2 millioner Windows Phone-baserte Lumia-mobiltelefoner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.