BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Nokia flørtet med Android

Hadde likevel en plan B. Men det hadde Microsoft også.

Nokia hadde angivelig en reserveplan som gikk ut på å tilby selskapets smartmobiler med Android.
Nokia hadde angivelig en reserveplan som gikk ut på å tilby selskapets smartmobiler med Android. Bilde: Per Ervland og Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. sep. 2013 - 10:30

Nokia skal ifølge Bits-bloggen til The New York Time ha etablert en gruppe som har jobbet med å få Android til å kjøre på selskapets Lumia-telefoner. Dette forteller ikke navngitte kilder som skal ha kjennskap til prosjektet. Oppstarten av prosjektet skal ha skjedd før avtalen om Microsofts oppkjøp av Nokias mobilavdeling ble undertegnet. Microsoft skal ha hatt kjennskap til prosjektet.

Nokias salg av mobilavdelingen kan vanskelig tolkes som noe annet enn at selskapet hadde begrenset tro på framtiden til denne virksomheten. En mulig plan om å erstatte Windows Phone med Android på selskapets mobiler kan ha blitt brukt som pressmiddel mot Microsoft i oppkjøpsforhandlingene. Nokia antas å stå for omkring 80 prosent av salget av Windows Phone-telefoner.

Ifølge kildene skal det ikke ha vært spesielt krevende å få Android til å kjøre på Lumia-telefonene. Arbeidet ville kunne gjøre det mulig for Nokia å tilby Android-baserte telefoner i løpet av neste år. Ifølge The New York Times var det en del av avtalen mellom Nokia og Microsoft at Nokia ville kunne avslutte partnerskapet ved utgangen av 2014. Ifølge The Verge skal Nokia ha testet Android også på enklere mobiler, i Asha-familien, som ikke kan kjøre Windows Phone.

Nå kommer dette uansett ikke til å skje, og det er langt fra sikkert at Nokia ville ha valgt vekk Windows Phone på dette tidspunktet. En overgang til Android ville ikke ha blitt billig. Det er heller ikke umulig at etterspørselen etter Nokia Lumia-telefoner ville ha bedret seg innen slutten av 2014. Det får vi aldri vite, siden Microsoft skal overta hele mobilvirksomheten til Nokia.

Ifølge The New York Times er det uklart om det fortsatt er noen virksomhet igjen i Nokias Android-gruppe. Det er lite sannsynlig at Microsoft vil støtte gruppens videre arbeid.

Newkia

Nå er det ikke utenkelig at man likevel vil kunne se Nokia-inspirerte smartmobiler med Android i framtiden. Selskapet Newkia ble etablert i Singapore samme dag som oppkjøpsavtalen mellom Microsoft og Nokia ble kjent. Bak Newkia står blant annet flere tidligere Nokia-ansatte, med Nokias tidligere Asia-sjef, Thomas Zilliacus, i spissen. Han er i dag administrerende direktør for investeringsselskapet Mobile FutureWorks.

– Jeg kjenner Nokia-ansatte som ivrer etter å utvikle for Android og som kanskje har lyst til å bli med oss. Jeg tror sterkt at Nokia fortsatt har best «know-how» når det gjelder mobiltelefoner, og vi ønsker at de beste folkene slutter seg til oss, sa Zilliacus til ZDNet tidligere i september.

Surface Phone

Men også Microsoft skal ha hatt flere alternative planer. Ikke navngitte personer knyttet til selskapet fortalte The Verge før helgen at Microsoft har vært i ferd med å utvikle en Surface-telefon og at flere prototyper har blitt laget. Dette arbeidet skal ha vært ledet av Terry Myerson, som er sjef for klientoperativsystemene til Microsoft. Man må anta at Microsoft vil ta med seg erfaringene fra dette arbeidet inn i avdelingen selskapet skal kjøpe fra Nokia.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.