RESULTATERFINANS

Nokia fra vondt til verre

2010 ble elendig for mobilgiganten, som nå også utfordres i billigmarkedet.

28. des. 2010 - 12:19

Helsingfors (NTB): Verdens største produsent av mobiltelefoner, finske Nokia, sliter tungt. Etter to elendige år i 2008 og 2009 ble 2010 ikke noe vendepunkt - tvert om gikk det enda verre.

Krisen i selskapet fortsatte året igjennom og kursen på aksjer i konsernet sank til nye bunnivåer, skriver nettstedet E24.se. Toppsjefen Olli-Pekka Kallasvuo måtte gå etter mange års tjeneste for den finske industrikjempen.

- Inn kom i stedet Stephen Elop, som fram til da hadde vært sjef for Microsofts svært lønnsomme forretningsområde Office-programmene. Han har nå fått en rekke vanskelige spørsmål på sitt bord, og må besvare dem snarest.

Billig og enkelt

Ett av de vanskeligste av disse spørsmålene er utviklingen på de nye vekstmarkedene i utviklingsland. Der har Nokia skaffet seg en dominerende stilling, ved å selge millioner av billige og enkle telefoner.

Men på dette forretningsområdet trues Nokia nå av oppkomlinger, oftest med base i Kina. Disse byr på en konkurranse finnene ikke har møtt fra de etablerte rivalene som LG, Samsung og Sony Ericsson.

- Disse oppkomlingene lager mobiler som i praksis framstår som kopier av de kjente selskapenes produkter. De er bygd opp rundt en ferdig teknisk plattform fra taiwanske Mediatek, skriver E24.se.

Alvorlig tap

For Nokia er det i seg selv alvorlig å tape salget av de rimeligste mobilene. Men enda verre er det at når kunder først har kjøpt seg en billig telefon, holder de seg ofte til samme produsent når de oppgraderer til dyrere modeller.

E24 understreker likevel at man skal huske på at Nokia fortsatt er den i særklasse største produsenten på markedet. Ifølge analyseselskapet Gartner sto finnene for nesten 40 prosent av alle mer avanserte mobiler som ble solgt i tredje kvartal i år.

En av Nokias hovedutfordringer nå, er å få fram såkalte apper som folk vil ha. Dette er små programmer til ulike formål som kan lastes ned til mobilen, og der selskaper som Apple og Google har erobret lederposisjoner.

Fakta om krisen i Nokia

  • Verdens største produsent av mobiltelefoner, finske Nokia, sliter tungt. Etter et kraftig fall i aksjekursen i april i år, måtte selskapet omorganisere kraftig.
  • Allerede måneden etter fulgte en ny omorganisering, men i juni varslet finnene fall i fortjenesten. I september måtte veteranen Olli-Pekka Kallasvuo gå av som toppsjef.
  • Kallasvuos etterfølger Stephen Elop grep til nedbemanning. I oktober fikk 1.800 av Nokias ansatte beskjed om at de ville miste jobbene sine.
  • I november kom det endelig en god nyhet fra Nokia: Salget av den nye modellen N8 går strykende - til tross for at en del av mobilene som selges, har tekniske feil.
  • Nokia har fortsatt en klar lederposisjon internasjonalt. Men finnene får stadig sterkere konkurranse, både på billigmarkedet og markedet for mer avanserte mobiler.

(©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.