Nokia innfrir

Den finske mobiltelefonprodusenten Nokia leverte et resultat på 1.335 millioner euro for tredje kvartal.

Den finske mobiltelefonprodusenten Nokia leverte et resultat på 1.335 millioner euro for tredje kvartal.

Det var knyttet stor spenning til det finske mobilselskapet Nokia sitt resultat da det ble lagt frem torsdag morgen. I forkant av fremleggelsen var det innhentet estimater fra analytikere, som i gjennomsnitt ventet selskapets bunnlinje til å bli 1.124 millioner euro, eller ca 9 milliarder norske kroner. Nå ble tallene bedre enn som så og selskapet kunne glede markedet med 10,7 milliarder kroner i resultat før skatt. Selskapet har med dette en driftsmargin på 17,5 prosent.

For samme periode i fjor tjente selskapet 937 millioner euro, eller 7,5 milliarder kroner. Dermed har resultatet vokst med hele 43 prosent.

Men ser man dette i sammenheng med salget til Nokia så har det vokst noe mer med 50 prosent. Ser man hele året under ett , har Nokia tjent nesten 33 milliarder kroner så langt.

Ikke uventet er det mobilvirksomheten som trekker største delen av lasset for selskapet sammen med nettverkdivisjonene, mens Nokia Ventures tapte 650 millioner kroner på sin virksomhet.

I tillegg melder selskapet om at de forventer at fjerde kvartal vil bli enda bedre og at man der kan se frem til en rekord-EPS, samtidig med at man opprettholder sine salgsforventninger for 2001 med en 25-35 prosent vekst. Totalt forventer Nokia at det globale mobilmarkedet skal vokse fra 400 millioner solgte enheter i 2000 til 550 millioner i 2001. Samtidig med at man venter at 700 millioner mennesker skal være mobilbrukere i løpet av året, med en ytterligere vekst til 1 milliard i 2002. Motorola reduserte i forrige uke også sine estimater til å havne i samme løypa som Nokia i dag legger frem.

Resultatfremleggelsen i dag var en relativt stor overraskelse på markedet, ettersom den oprinnelige dato var lagt til den 26. oktober. Dette er av analytikere sagt å være et trekk fra selskapet for å komme ryktemakerne i forkjøpet. Aksjekursen i Nokia har falt som en sten i det siste, og med det gode resultatet selskapet i dag la frem så kan de ved å levere tallene tidligere enn planlagt motvirke en videre turbulens rundt aksjen og sektoren som en helhet.

Det gode resultatet i dag kommer etter at Nokia den 27.juli kom med et resultatvarsel til markedet, med et påfølgende ras i aksjekursen på 27 prosent fra 56 til 41 dollar. Resultatvarselet gikk den gang på at man ville selge færre terminaler i tredje kvartal, men det virker som om de allikevel altså har solgt brukbart.

Aksjekursen til Nokia har reagert meget positivt så langt på det gode resultatet og er i skrivende stund opp over 10 prosent i handel før børs.

Analytikere digitoday.no har snakket med sier at dette kan være vendepunktet for fallet i IT-aksjer i Amerika.

Ericsson kommer med sine resultatstall i morgen fredag.

Til toppen