Nokia kan redde svindel-milliarder

Nokia og Motorola mener de ble rundlurt for milliarder av en søkkrik tyrkisk forretningsfamilie. Nå kan det gå mot en redning.

Nokia og Motorola mener de ble rundlurt for milliarder av en søkkrik tyrkisk forretningsfamilie. Nå kan det gå mot en redning.

For vinne kontrakter og selge sitt nettverksutstyr, delte Motorola og Nokia rundhåndet ut lån til sine kunder på slutten av 90-tallet. Flere lån skar seg når mobiloperatørene gikk overende.

Verre er det i saken med tyrkiske Telsim, eid av den styrtrike Uzan-familien. Motorola gav selskapet en kreditt på 2 milliarder dollar og Nokia la på ytterligere 700 millioner dollar. Pengene kom aldri tilbake til de to leverandørene i form av kjøp.

Motorola og Nokia påstår at Uzan-familien brukte pengene til oppkjøp, fly, yachter og andre luksusvarer. For Uzan-familien skaffet seg kontroll i Telsim like etter kredittene var på plass.

Men nå strammer nettet seg sammen. NOkia og Motorola har saksøkt Telsim i USA - amerikanske leverandører skriver ofte inn i kontrakter at rettstvister skal løses i USA.

I sommer bestemte en føderal amerikansk dommer at Uzan-familien må betale 4,27 milliarder dollar til Nokia og Motorola. I går avviste dommeren et utsettelseskrav, skriver Wall Street Journal.

Dommer Jed S. Rakoff er usedvanlig klarsnakket. "Uzan-familien produsert en endeløs serie med løgn, trusler og sjikane", mener dommeren. "Ingen andre har noen gjort så mye for å villede denne retten", tilføyde han.

Dommen tilsier at Uzan-familien overdrar aksjene i Telsim til de to mobilutstyr-leverandørene.

Til toppen