BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia kan redde svindel-milliarder

Nokia og Motorola mener de ble rundlurt for milliarder av en søkkrik tyrkisk forretningsfamilie. Nå kan det gå mot en redning.

11. aug. 2003 - 13:12

For vinne kontrakter og selge sitt nettverksutstyr, delte Motorola og Nokia rundhåndet ut lån til sine kunder på slutten av 90-tallet. Flere lån skar seg når mobiloperatørene gikk overende.

Verre er det i saken med tyrkiske Telsim, eid av den styrtrike Uzan-familien. Motorola gav selskapet en kreditt på 2 milliarder dollar og Nokia la på ytterligere 700 millioner dollar. Pengene kom aldri tilbake til de to leverandørene i form av kjøp.

Motorola og Nokia påstår at Uzan-familien brukte pengene til oppkjøp, fly, yachter og andre luksusvarer. For Uzan-familien skaffet seg kontroll i Telsim like etter kredittene var på plass.

Men nå strammer nettet seg sammen. NOkia og Motorola har saksøkt Telsim i USA - amerikanske leverandører skriver ofte inn i kontrakter at rettstvister skal løses i USA.

I sommer bestemte en føderal amerikansk dommer at Uzan-familien må betale 4,27 milliarder dollar til Nokia og Motorola. I går avviste dommeren et utsettelseskrav, skriver Wall Street Journal.

Dommer Jed S. Rakoff er usedvanlig klarsnakket. "Uzan-familien produsert en endeløs serie med løgn, trusler og sjikane", mener dommeren. "Ingen andre har noen gjort så mye for å villede denne retten", tilføyde han.

Dommen tilsier at Uzan-familien overdrar aksjene i Telsim til de to mobilutstyr-leverandørene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.