Nokia leverer WAP-server til Domino

Nokia er først ute med å tilby en WAP-server som sømløst kan knyttes mot Lotus Domino. Samtidig planlegger Lotus å åpne et ekspertsenter for WAP i Norden.

Nokia er først ute med å tilby en WAP-server som sømløst kan knyttes mot Lotus Domino. Samtidig planlegger Lotus å åpne et ekspertsenter for WAP i Norden.

WAP (Wireless Application Protocol) er i vinden. Dette har selvsagt Nokia oppdaget og selskapet kan nå i samarbeid med Lotus tilby en WAP-server for Lotus Domino.

WAP-serveren vil i praksis oversette dokumenter med HTML-kode til WML-kode og formidle dette videre til en mobiloperatør.

Nokias WAP-server for Domino er allerede tilgjengelig og brukes blant andre av den nederlandske telefonoperatøren KPN.

På spørsmål om hvorfor Lotus ikke utvikler sin egen WAP-server, svarer Pierre Van Beneden, Lotus sin europasjef, at det for Lotus var viktig å få en løsning tilgjengelig så fort som mulig.

Nokias visepresident for trådløse programvareløsninger, Pertti Lounamaa, understreker dette ved å fortelle at utvikling av WAP-servere krever mye telekompetanse som et selskap som Lotus ikke nødvendigvis har.

Dette er kanskje en større begivenhet for Lotus enn for Nokia. Nokia har ikke forpliktet seg til kun å støtte Domino, men vil trolig også støtte applikasjonsservere fra andre leverandører etter hvert, så dette er bare begynnelsen for Nokia.

Arbeidet med Nokias WAP-løsning for Domino har ifølge Lounamaa tatt omtrent seks månender. Men han forteller at WAP-serveren har et Java-basert grensesnitt mot Domino og at dette vil være enkelt å tilpasse for andre applikasjonsservere.

Lotus har i dag et WAP-ekspertsenter i England. Selskapet planlegger nå å lage en nordisk avdeling av dette senteret fordi de nordiske landene er langt framme i bruken av mobil teknologi. Dessverre har ikke Lotus kommet med flere detaljer om dette prosjektet.

Til toppen