Nokia lover millioner av Java-telefoner

Foreløpig ser det ut som Sun vinner over Microsoft I kampen om mobilmarkedet. Her er hva Nokia lover til neste år.

Foreløpig ser det ut som Sun vinner over Microsoft I kampen om mobilmarkedet. Her er hva Nokia lover til neste år.

Suns Java-system ser ut til sikre seg en stadig sterkere posisjon i mobilbransjen. For etter hvert som mobiltelefonene blir enkle datamaskiner som skal utstyres med programvare, vurderer bransjen flere standarder.

Suns sterkeste kort er Symbian-alliansen, som på toppen av sitt operativsystem bruker Java som programmeringsspråk for å lage programvare og innhold. Med i Symbian-alliansen er blant annet Ericsson, Nokia, Panasonic, Psion, Sanyo, Sony, Siemens, Motorola og Kenwood.

Hovedkonkurrenten Microsoft har ikke klart å skaffe seg det samme antall partnere. For nå begynner Suns partnere å fortelle om friske salgstall.

Motorola har lansert Java-utstyrte telefoner i USA og Japan selger selskapet nå hele 60.000 slike telefoner om dagen. Senere i måneden kommer også Japan Telecom med en Java-telefon, skriver Reuters.

Men det viktigste er Nokia, og de har gode nyheter for Sun. Under Suns JavaOne-konferanse i går fortalte Nokias nestsjef Pekka Ala-Pietila at han planlegger å produsere 50 million Java-utstyrte mobiltelefoner til neste år og 100 million i 2003.

Under Suns konferanse offentliggjorde japanske prosessor-produsent Omron at selskapet har laget en prosessor til mobiltelefoner som øker Java-farten ti ganger. Prosessoren er laget for UMTS-telefoner og den hurtigere nedlastning av Java-programmer disse snart lansert nettene gir.

Til toppen