FORBRUKERTEKNOLOGI

Nokia lover nesten 4G-mobil i 2009

De fleste nordmenn har enda ikke prøvd 3G, men nå lover Nokia en "nesten 4G"-teknikk allerede i 2009.

9. okt. 2006 - 09:15

Her i Norge kom Telenor og Netcom sent i gang med 3G og først nå begynner nordmenn å bli kjent med teknikken som gir opp til 380 Kbit i sekundet.

I våre naboland har man forlengst begynt å rette øynene mot neste generasjons utstyr. I løpet av året er svenskene lovet HSDPA, som også kalles 3,5G. HSDPA har en teoretisk fart på 14 MBit i sekundet, men vil i praksis gi 2-3 Mbit.

Nokia har tidligere fortalt at de arbeider med en teknikk som kalles Super 3G eller LTE. Nå er giganten kommet så langt at man tør sette årstall på lanseringen av det de selv betegner som 3,9G.

Allerede i 2009 vil Nokia ha fått basestasjon-utstyr og mobiler som støtter LTE i salg. Det fortalte Nokias tekniksjef Tero Ojanperä under et seminar i Helsingfors på fredag.

LTE er en helt pakke-basert teleteknikk som i motsetning til dagens 3G-nett transporterer både tale og data som datapakker og dermed utnytter frekvensene på en mye bedre måte.

Teknikken vil la LTE-mobiler laste ned data med en hastighet på hele 100 Mbit og sende ut data med en hastighet på 50 Mbit. Dette er dog teoretiske hastigheter og Nokia fortalte ikke noe om hva LTE i praksis vil gi.

Det er likevel klart at LTE i hvertfall vil matche Wimax, som innen 2009 vil ha kommet i mobil form. Underlig nok satser Nokia også tungt på Wimax, databransjens angrep på telebransjens lukkede nett.

Det er dog et stort hinder for teknikken, medgir Nokia. HSDPA kan innføres med ny programvare i basestasjonene, men LTE vil kreve et kostbart bytte av antenner og annet utstyr i basestasjonene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.