BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia med ny MeeGo-mobil

Toppmodellen N9 er avduket.

Brukergrensesnittet i Nokia N9 er orientert rundt tre ulike hjemmeskjermer.
Brukergrensesnittet i Nokia N9 er orientert rundt tre ulike hjemmeskjermer. Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juni 2011 - 08:32

Nokia avduket i dag Nokia N9, en avansert smartmobil basert på MeeGo-plattformen som selskap har utviklet i samarbeid med Intel. N9 blir trolig den eneste MeeGo-baserte mobilen selskapet vil gi ut, siden det først og fremst vil satse på Windows Phone i framtiden. Samtidig er N9 kanskje den kommende modellen fra Nokia som det er størst forventninger til blant det potensielle kundene.

Mobilen, som skal komme i salg noe senere i år, vil være utstyrt med MeeGo 1.2 Harmattan, en versjon som ble lansert i midten av mai i år. Brukergrensesnittet vil i stor grad kontrolleren ved hjelp av en sveipebevegelse med fingeren.

Brukergrensesnittet er i hovedsak basert på tre hjemmeskjermer som skal gi raskt tilgang til de viktigste bruksområdene for mobilen. Ifølge Nokia er dette å starte applikasjoner, å holde seg oppdatert med varsler og sosiale nettverk, samt å veksle mellom åpne applikasjoner.

Selve mobilen er laget ett enkelt stykke polykarbonat med et buet, ripemotstandig glass over skjermen på forsiden. Dette skal bidra til gode antenneforhold. Skjermen er av typen AMOLED og er på 3,9 tommer. Oppløsningen er på 854 x 480 piksler.

Mobilen er utstyrt med et 8 megapikslers kamera med autofokussensor og vidvinkelobjektiv. Det skal ha en relativt stor blenderåpning (f/2.2) og støtter videoopptak i 720p-oppløsning.

N9 skal være verdens første smartmobil med støtte for Dolby Digital Plus-dekoding og postprosesseringsteknologien Dolby Headphone, noe som skal åpne for surroundlyd-opplevelser med ethvert sett med hodetelefoner.

Nokia er kjent for sin kartprogramvare, og Nokia Maps med gratis kart og navigasjon for 90 land følger med. Det samme gjør en egen utgave av spillet Angry Birds. MeeGo støtter rammeverket Qt, og utviklere oppfordres til å bruke dette for å lage applikasjoner til N9.

Nokia har også lenke tilbudt mobiler med NFC-støtte (Near Field Communication). Nå som teknologien omsider ser ut til å kunne ta av, er selvfølgelig N9 også utstyrt med slik støtte. I tillegg til betalingstjenester og lignende, kan N9 bruke NFC til enkelt overføring av blant annet bilder og videoen til andre mobiler med slik støtte.

Nokia N9 kommer i tre ulike farger. <i>Bilde: Nokia</i>
Nokia N9 kommer i tre ulike farger. Bilde: Nokia

N9 er utstyrt med en OMAP3630 systembrikke fra Texas Instruments, basert på en ARM Cortex-A8-kjerne klokket til 1 GHz. Den er utstyrt med en PowerVR SGX 530 grafikkprosessor. Dette er på ingen måte blant de aller kraftigste systembrikkene på markedet, siden den blant annet bare har én kjerne.

Systemminnet er derimot på 1024 megabyte. Den interne lagringsplassen er på 16 eller 64 gigabyte, avhengig av modell. Den skal leveres i fargene svart, cyan og magenta.

Mobilen veier 135 gram og har målene 116,45 x 61,2 x 7,6-12,1 mm. Batterikapasiteten er på 1450 mAh. Dette skal gi en standbytid på opptil 450 timer og en taletid på opptil 11 timer. Mobilen kan spille av musikk i opptil 50 timer, samt spille av HD-video (720p) i opptil 4,5 timer.

Mer informasjon om mobilen finnes her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.