Nokia planlegger «hybride» smartmobiler

Avsløres av avtroppende styreformann Jorma Ollila men aksjonæ

Nokia planlegger «hybride» smartmobiler
Toppledelsen i Nokia under gårsdagens generalforsamling. Fra venstre administrerende direktør Stephen Elop, avtroppende styreformann Jorma Ollila, viseformann Dame Marjorie Scardino og påtroppende styreformann Risto Siilasmaa. Bilde: Scanpix/Reuters/Markku Ulander/Lehtikuva

Nokia ligger ikke på latsiden, men planlegger en rekke ny produkter. Dette forteller Jorma Ollila, avstroppende styreformann i selskapet, til Financial Times.

– Nettbrett er et viktig område, så det blir studert, og det vil bli ulike hybrider, forskjellige formfaktorer, i framtiden, skal Ollila ha fortalt.

Riktignok har Nokia i ettertid forsøkt å bortforklare denne uttalelsen. Til eWeek sier en talsmann for selskapet at uttalelsen har blitt noe mistolket, at selskapet ikke har noen kunngjøringer å komme med når det gjelder nettbrett, men at det er et område som Nokia følger med interesse.

Nøyaktig hva Ollila mente med hybride enheter, er uklart. Det kan selvfølgelig være så enkelt som smartmobiler med ekstra stor skjerm – 5 tommer eller mer.

Fra helt til syndebukk

Forøvrig er det interessant at Ollila når trer av. Han kom til Nokia som konsernsjef i 1992 og bidro til selskapets kraftige vekst på 1990-tallet. I 1998 ble selskapet verdens største leverandør av mobiltelefoner, en posisjon selskapet har beholdt inntil nylig, da Samsung gikk forbi. I 1999 ble Ollila styreformann i Nokia.

De senere årene har Ollila derimot blitt mye kritisert, blant annet for ikke å ha reagert i tide da smartmobilene virkelig begynte å ta av. Han har også støttet dagens toppsjef i Nokia, Stephen Elop, i valget av Windows Phone som selskapets hovedplattform for smartmobiler. Dette er en satsing som det fortsatt er knyttet mye usikkerhet til.

– Enhver formann ønsker å forlate et blomstrende selskap når han går av. Jeg ville ha ønsket det også. Jeg har sterk tro på at Nokia vil reise seg fra denne vanskelige situasjonen og flyttes fra skyggen til lyset, sa Ollila til pressen i går, under Nokias generalforsamling, ifølge Reuters.

Ny styreformann i Nokia er Risto Siilasmaa, gründer av og tidligere toppsjef i F-Secure. Under generalforsamlingen måtte han og Elop forsvare selskapets strategivalg overfor aksjonærer som er i ferd med å miste tålmodigheten. Aksjeverdien til Nokia har ifølge Reuters blitt redusert med 90 prosent på under fem år, hvorav to tredeler av fallet har skjedd siden Elop presenterte samarbeidet med Microsoft i februar 2011.

– Jeg er sikker på at Nokia har det rette teamet, den rette strategien og nå i økende grad også de rette produktene på markedet til å få oss gjennom denne overgangsperioden, sa Siilasmaa til blant annet Reuters.

– Det er vanskelig å slå gjennom. Det har vært vanskeligere enn vi ventet, sa Elop til aksjonærene.

    Les også: