– Nokia skal lage mobiler igjen

Planlegger retur i all hemmelighet

– Nokia skal lage mobiler igjen
Nokia vil ikke bare jobbe med nettverk fremover, hevder kilder, og hinter om nye mobiler fra det tradisjonsrike selskapet. Bilde: Thomas Marynowski

Nokia planlegger å vende tilbake til å produsere mobiltelefoner, hevder kilder som skal ha kjennskap til prosjektet, og som har snakket med den anerkjente journalisten Ina Fried. 

Det ville i så fall vært ganske oppsiktsvekkende, da selskapets historie de siste årene har vært svært turbulent. Nokias mobilavdeling er tross alt blitt overtatt av Microsoft, som i etterkant har faset ut Nokia-navnet til fordel for Lumia-varemerket. 

Det som gjenstår av Nokia i Finland er tre avdelinger: Nettverk, kart og Nokia Technologies, som stort sett håndterer patenter.

Fremtidsstrategi

Nettverksavdelingen styrker seg for tiden, med oppkjøpet av Alcatel-Lucent. Kartavdelingen kan muligens bli solgt. Teknologiavdelingen har imidlertid flere baller i lufta enn bare patentlisensering, og det er den avdelingen som visstnok jobber med nye produkter.

Les også: Nokia sluker Alcatel-Lucent.

Nokia har tross alt allerede lansert et fint nettbrett som kjører Android, og det stopper tydeligvis ikke der. 

Ifølge kildene planlegger Nokia altså nye mobiler samt øvrige produkter, muligens innen virtuell virkelighet. Poenget er at mye av det som foregår hos selskapet skal fremstå som nyskapende og veldig spennende, sier kildene, og Nokia skal ha brukt mye tid på å hente inn dyktige mennesker og utvikle produkter i skjul. 

Selskapets avtale med Microsoft innebærer at det ikke kan lansere mobiler under sitt eget navn før neste år og lisensiere vekk navnet før tredje kvartal 2016. I mellomtiden jobber de altså med utvikling. 

Det spekuleres at den nye salgsmodellen til Nokia vil være tilsvarende N1-nettbrettet - selskapet designer interessante produkter, for så å lisensiere vekk produksjonen og markedsføringen til andre. Noe som selvsagt innebærer en viss risiko.