Nokia vil kjøpe Alcatel-Lucent

Bekrefter fremskredne forhandlinger.

Nokia vil kjøpe Alcatel-Lucent
Nokia bekrefter omsider at selskapet er i forhandlinger om å kjøpe Alcatel-Luncent. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Det har de siste dagene kommet flere rykter om framtiden til Nokia. I går omtalte digi.no rykter om at Nokia har ønsker om å selge selskapets kartavdeling, Here. I saken nevnes også spekulasjoner om at Nokia vil bruke pengene fra et salg av Here til å kjøpe Paris-baserte Alcatel-Lucent.

Bakgrunn: – Nokia vil kvitte seg med kart

Fremskredne samtaler

I dag har Nokia kommentert ryktene og bekrefter i en kort pressemelding at selskapet er i fremskredne samtaler om et komplett oppkjøp av Alcatel-Lucent. Det understrekes dog at det er for tidlig å si om disse samtalene vil lede fram til noen avtale eller transaksjon.  Det har vært rykter om slike samtaler i flere år.

Tidligere rykter: Nokia lukter på Alcatel-Lucent

Ifølge Reuters var Alcatel-Lucent verdt omtrent 11 milliarder euro basert på aksjekursen da børsen stengte i går kveld. Men aksjekursen til selskapet steg med 14 prosent i morgentimene i dag, etter at kunngjøringen ble kjent. Nokia-kursen falt derimot med mer enn 6 prosent. Sammenlagt har de to selskapene en børsverdi på omtrent 43 milliarder euro.

Begge de to selskapene er leverandører av teknologi til blant annet mobilnett.

Oppsigelser: – Dette selskapet kan forsvinne

Ifølge Bloomberg vil et slikt oppkjøp være avhengig av en godkjennelse fra den franske regjeringen, som tidligere har vist seg å være negative til flere bedriftssammenslåinger i Frankrike.

Behov for konsolidering

Til digi.no forteller teleanalytikeren John Strand at Nokia har lykkes bedre og raskere enn markedet hadde ventet med en prosess hvor man har kuttet ned i antallet produkter.

Teleanalytiker John Strand beskylder Apple for å lyve til europeiske forbrukere.
Den danske teleanalytikeren John Strand mener at Nokia og Alcatel-Lucent passer godt sammen.
– Det er ingen hemmelighet at mange, inkludert meg selv, gjennom årene har ment at Alcatel-Lucent (ALU) og tidligere NokiaSiemens Network (NSN) var den perfekte match. Etter at NSN ble til Nokia og etter at Alcatel-Luncent har fått ryddet opp med deres nye CEO i spissen, kan man med rette spørre om det ikke er det riktige tidspunktet å konsolidere de til virksomhetene til én butikk, og mitt svar er at det er det helt klart, skriver Strand i en e-post til digi.no.

Strand ser at det er behov for konsolidering i denne bransjen hvor de to aktørene konkurrere mot selskaper som Ericsson, Cisco, Huawei, ZTE og en rekke mindre aktører.

– Jeg vil påstå at det er nå er så god kontroll på butikken hos Nokia og hos ALU at de har overskudd til å slå de forretningene sammen og høste store synergier. Dersom dette skjer vil markedet deretter spørre hva Cisco vil gjøre og om det vil vøre en idé å slå Cisco sammen med Nokia og ALU, eller im Cisco vil går etter en av de to aktørene. Akkurat nå kan alt skje, og det er behov for konsolidering i den delen av televerdenen.

Oppdatert: Saken er utvidet med kommentarer fra John Strand.