BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Nord-Korea har egen hacker-hær

Håndplukkede kyberkrigere.

Nord-Korea håndplukker unge og talentfulle hackere til en elitegruppe med kybersoldater, sier avhoppere.
Nord-Korea håndplukker unge og talentfulle hackere til en elitegruppe med kybersoldater, sier avhoppere. Bilde: Reuters
8. des. 2014 - 13:57

Nord-Korea har satt sammen en egen elitegruppe med hackere, som lever et luksusliv i det ellers lutfattige landet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Saken er naturligvis knyttet mot det svært omfattende og mye omtalte angrepet på Sony Pictures, der store mengder av personlig informasjon og uutgitte filmer ble lekket. Man har beskyldt Nord-Korea for å ha stått bak innbruddet, noe landet selv nå nekter for - men synes likevel det var velfortjent.

Ifølge Reuters, som siterer flere avhoppere fra det lukkede landet, samles de unge og talentfulle hackerne i en celle kalt Bureau 121, som igjen er en del av det militære spion-nettverket til landet. Hacker-angrepene og innbruddene gruppen utfører er godkjent og støttet av staten.

Meningen bak Bureau 121 er først og fremst å spionere på naboen i sør, som Nord-Korea fremdeles er offisielt i krig med. USA er likevel også et aktuelt mål for hackerne.

Hackerne skal være håndplukket av regjeringen og trent fra de er rundt 17 år gamle. Det er tilsammen 1800 personer i teamet og de er ansett for å være en elitegruppe i militæret. Nord-Korea kaller kyberoperasjonene sine for den hemmelige krigen, ifølge avhopper-kildene. Og de jobber ikke bare i landet, flere av hackerne befinner seg utenfor Nord-Koreas grenser, som en del av operasjoner kamuflert som vanlige selskap.

Hjemme i Nord-Korea lever hackerne et luksuriøst liv sammenlignet med den vanlige borger, de får blant annet store leiligheter i elegante deler av hovedstaden Pyongyang. De hackerne som kommer fra rurale områder får anledning til å hente hele sin familie til et bedre liv i storbyen.

Interessen er åpenbart stor, over 2,500 søker visstnok til universitetet der blant annet kyberkrigerne utdannes hvert år. Rundt hundre personer går ut av skolen hvert år, og blant disse er nyrekrutteringene til Bureau 121.

Grupppen skal ha stått bak flere større angrep mot sørkoreanske banker og vandalisert offentlige regjeringssider. Metodene som ble brukt skal imidlertid vært temmelig enkle og lite sofistikerte.

Hvorvidt det er Bureau 121 som står bak angrepene på Sony, forblir imidlertid uavklart. Sikkerhetsekspertene strides om metodene og fremgangsmåten henger sammen med det som er forventet fra den kanten, og det er ikke umulig at innbruddet ble gjennomført av sympatisører eller noen med oppmerksomhetsbehov.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.