Nord-Korea røpet sitt eget DNS-oppsett

Påstått feilkonfigurasjon ga hele verden innsyn i sonefila, og dermed listen over nettsteder.

Nord-Korea er knyttet til internett via en forbindelse til fastlands-Kina. Diktator Kim Jung-un lar ikke innbyggerne surfe, men tilbyr likevel et knippe nettsteder til et globalt publikum, ikke minst i propaganda-øyemed.
Nord-Korea er knyttet til internett via en forbindelse til fastlands-Kina. Diktator Kim Jung-un lar ikke innbyggerne surfe, men tilbyr likevel et knippe nettsteder til et globalt publikum, ikke minst i propaganda-øyemed. (Bilde: Kyodo via Reuters)

Påstått feilkonfigurasjon ga hele verden innsyn i sonefila, og dermed listen over nettsteder.

Et av propaganda-nettstedene Nord-Korea tilbyr hele verden.
Et av propaganda-nettstedene Nord-Korea tilbyr hele verden. Bilde: Skjermdump

Verdens kanskje mest lukkede regime (som ikke er mer lukket enn at det er fullt mulig å reise dit på ferie via eksempelvis svenske reisebyråer) har ikke mer enn et par dusin nettsteder som svarer over det åpne internettet.

Motherboard, Hacker News og en mengde andre nettsteder tar opp den angivelige tabben, som det hevdes gir et sjeldent innblikk i Nord-Koreas internett.

Merk: Dette er ikke det lukkede «intranettet» som et fåtall av landets privilegerte embedsmenn og betrodde venner av diktator Kim Jung-un kan aksessere, men nettressurser som svarer over det åpne nettet, globalt.

I et kort øyeblikk tirsdag var en av landets navnetjenere satt opp slik at den tok imot DNS-soneoverføringer fra hvem som helst.

Det gjorde det mulig å foreta en AXFR-spørring, som dermed avslørte listen over samtlige oppføringer under landets toppnivådomene, .kp.

Les også: Nord-Korea åpnet for mobilsurfing for turister

28 registrerte domener

Matthew Bryant, en sikkerhetsingeniør som jobber for Uber, oppdaget lekkasjen via et automatisert script og prosjekt kalt TLDR (TLD Records), som skraper ned soneoverføringer mot toppnivå-navnetjenere på internett.

Listen over de 28 nordkoreanske nettstedene, med forsøksvise forklaringer på hva de tilbyr av innhold eller tjenester er publisert på Reddit.

Det inkluderer blant annet en sosial nettjeneste kalt Friend, et nettsted for matoppskrifter, et reisebyrå, landets offisielle nyhetsbyrå og diverse propaganda fra myndighetene i Pyongyang.

En del av serverne later til å være preget av overbelastning og svarer i beste fall svært tregt. Nyhetens interesse har etter alt å dømme skapt mer trafikk enn disse har opplevd før eller er skalert for.

For ti år siden: Nord-Korea var landet uten internett

Nådeløse reaksjoner

Dersom DNS-konfigurasjonen var en menneskelig glipp kan tabben bli skjebnesvanger for den ansvarlige teknikeren.

I 2015 skal Nord-Koreas forsvarsminister Hyon Yong-chol angivelig ha blitt henrettet på bestialsk vis ved å bli skutt med antiluftskyts, angivelig en straff for å ha sovnet under en militærparade.

I fjor ble det meldt at en skilpadde-oppdretter var blitt henrettet for «inkompetanse» på ordre fra den nordkoreanske diktatoren Kim Jung-un.

Eget OS: Nord-Korea utgir Linux-distro

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen