Norden langt bak på bredbånd

Mange tror nok at de nordiske landene ligger på topp på bredbånd, men mindre rike land er foran oss.

Mange tror nok at de nordiske landene ligger på topp på bredbånd, men mindre rike land er foran oss.

En fersk rapport fra FN-eide International Telecommunication Union om utbredelse av bredbånd i verden, reduserer Norden til bredbåndssinker.

Det er Sør-Korea som leder - her hadde så mye som 60-70 prosent av alle husholdninger (A)DSL-linjer eller Internett over kabel-TV i begynnelsen av 2003. Andelen gir en samlet kundemasse på 63 millioner brukere.

Rapporten avdekker også at antall mobiltelefon-abonnenter nå har gått forbi fast-telefonabonnonter 1,16 mot 1,13 milliarder abonnenter. Disse tallene gir dog et noe skjevt bilde. En mobiltelefon har som regel bare en bruker, mens en fast-telefonabonnoment deles av en hel familie.

South Korea har leder altså med 21,3 abonnementer per 100 inhabitants. Hong Kong kaprer andreplass med 14.9 prosent, men mer overraskende er det at Canada tar tredjeplassen med 11.2%.

USA finner vi først på 11. plass med 6,9 prosent, men størrelsen på landet gir 19,9 millioner abonnenter.

Japan, som var svært trege med å komme i gang med Internett, ligger nå foran USA, med 7,1 prosent - og ITU forventer at Japan nå vokser svært raskt fordi prisene er ned på 25 dollar i måneden.

Pressemeldingen sier ingen ting om hvor de nordiske landene havner på rangeringen.

Til toppen