JUSS OG SAMFUNN

Nordisk bildegigant skal demme opp for utlendingene

NTB Pluss og Scan-Foto har i dag undertegnet en intensjonsavtale om å etablere et felles bildebyrå i Norge. Byrået skal gå inn i en felles nordisk Schibsted-satsing med 100 ansatte og en omsetning på over 100 millioner kroner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. aug. 1998 - 13:17

NTB Pluss og Schibsted-eide Scan-Foto går sammen om å etablere Norges suverent største bildebyrå. Endelig beslutning om sammenslåing tas i løpet av november, ifølge en pressemelding fra Schibsted.

- Utvikling av ny teknologi for å nå ut til markedet er så ressurs- og kostnadskrevende at vi har funnet det nødvendig å gjøre disse investeringene sammen, sier Tore Sannum, administrerende direktør i NTB Pluss til digi.no. NTB Pluss er et heleid datterselskap av Norsk Telegrambyrå (NTB).

- Med ny teknologi er det mulig for internasjonale konkurrenter å gjøre innhogg på det norske markedet. Vi ønsker et solid fundament. Dette er helt klart en alliansebygging for å møte konkurransen fra utlandet, sier Sannum og hevder at det ikke er noen fare for at en slik allianse vil provosere konkurransemyndighetene og bli for dominerende på det norske markedet.

- Vi har regnet ut at vi innehar under 50 prosent av markedet i øyeblikket. Det er beregnet ut i fra en totalomsetning for alle bildebyråene på 110-115 millioner kroner, hvor våre virksomheter kanskje står for 35 til 40 millioner kroner. Det finnes en mengde nisjebyråer som heller vil profitere på at vi går sammen, mener Sannum i NTB Pluss.

Ifølge Scan-Fotos daglige leder Ernst Olsen hadde selskapet i fjor en omsetning på 36 millioner kroner alene, men kun halvparten av disse vil inngå i regnestykket fordi mye er interne oppdrag. Han beregner også den samlede omsetning til under 50 prosent av markedet, men håper at sammenslåingen både i Norge og i Sverige vil føre til økt omsetning.

- Det er Schibsteds interesser i Sverige som er hovedmotivasjonen vår. Svenskene er jo dobbelt så mange som oss, og det utvider markedet og nedslagsfeltet veldig, sier Olsen til digi.no

Schibsted, som eier 100 prosent av Scan-Foto, har parallelt gått inn i en svensk avtale som inkluderer Svenska Dagbladet og Förenade Landsorttidninger (FLT-PICA). Avtalen er inngått med FLT-PICA der Svenska Dagbladet, som nylig fikk ny majoritetseier i Schibsted, har 75 prosent av aksjene.

FLT-PICA er ledende på levering av nyhetsbilder i Sverige, mens Scan-Foto blant annet driver billedarkiv for Aftenposten og VG, mens NTB PLuss leverer nyhetsfoto, utfører foto-oppdrag og selger arkivbilder.

Et morselskap (som foreløpig ikke har fått noe navn) skal etableres i Sverige, og det er meningen at dette selskapet skal bli dominerende i Norden og ett av Nord-Europas største med en samlet omsetning på over 100 millioner kroner og 100 ansatte. Et stort digital billedarkiv vil bli markedsført både i Norden og mot resten av Europa, mens lokal produksjon og salg foregår i Stockholm og Oslo.

De sikter mot felles lansering av bildebyråtjenester fra nyttår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.