BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norge blant de beste på IPv6

IPv6-bruken vokser raskere enn antatt. Kan det endelig bli et gjennombrudd?

18. nov. 2008 - 13:44

Det har i årevis vært kjent at det begynner å bli trangt om plassen for unike IP-adresser på internett. Grunnen er manglende adresserom under kommunikasjonsprotokollen IPv4, som er over tyve år gammel.

De fleste ekspertene er enige om at en overgang til den nyere protokollen IPv6 vil tvinge seg frem, men så langt har dette gått sakte.

Hvis ingenting gjøres tror enkelte forskere at nettet «går tom» for IP-adresser allerede om et par-tre år.

En undersøkelse fra Arbor Networks viste for noen måneder siden at kun 0,0026 prosent av trafikken på internett benytter den nye internettprotokollen, IPv6.

Nå har Google undersøkt hvor mange brukere med klienter som støtter IPv6.

Google la frem disse tallene, da de for tre uker siden presenterte en undersøkelse om hvor IPv6-kapable «vanlige brukere» faktisk er.

Google har kommet frem til at andelen brukere med IPv6-støtte globalt har vokst jevnt fra 0,192 prosent i august til 0,238 prosent i oktober. Veksten utgjør 24 prosent på to måneder.

I tillegg fant ingeniører hos søkegiganten ytterligere 0,09 prosent der IPv6 kjører, men hvor nettforbindelsen ikke fungerer som den skal.

Søkegiganten har også undersøkt hvor i verden brukerne kommer fra, og dermed laget en oversikt over hvilke land som har kommet lengst i å ta i bruk den nye protokollen.

Dette er landene med høyest IPv6-penetrasjon i verden ifølge Google:

  1. Russland (0,76%)
  2. Frankrike (0,65%)
  3. Ukrania (0,64%)
  4. Norge (0,49%)

  5. USA (0,45%)

Hvorfor akkurat Russland og Ukraina har så høy andel er ikke kjent, men Frankrikes plassering kan ifølge rapporten forklares med en fransk nettleverandør, som tilbyr nettverksroutere med støtte for IPv6.

At Norge hevder seg så godt skyldes ene og alene den gode utbredelsen av IPv6-støtte på universitetsområdet ved NTNU i Trondheim, skriver Steinar H. Gunderson fra Google i digi.nos diskusjonsforum. Gunderson er for øvrig mannen som skrev rapporten.

USA-tallene kan ifølge Google skyldes Apples store markedsandel i hjemlandet sammenlignet med andre land.

Undersøkelsen viser nemlig at Mac OS står for hele 52 prosent av all IPv6-trafikk. Blant Mac-brukere er andelen som kjører IPv6 hele 2,44 prosent.

Til sammenligning er andelen blant Linux-brukere på 0,93 prosent, Windows Vista 0,32 prosent og Windows XP 0,03 prosent.

Google er for øvrig en av de første store innholdsleverandørene som støtter IPv6. Søketjenesten deres har vært tilgjengelig over IPv6 siden mars i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.