RESULTATERFINANS

Norge kunne tjent millioner på pingvin-øy

Norge kunne tjent millioner på å selge domenenavn under Bouvet-øyas .bv-toppdomene. Men Norid vil ikke kommersialisere dem.

19. apr. 2002 - 14:15

Nederlandske selskaper har henvendt seg til NORID med spørsmål om å få kjøpe domener under toppdomenet .bv, som administreres av Norge. Det kunne betydd millioninntekter, siden Norge formelt sett okkuperer den lille, is-dekkede bergknatten langt nede i Antarktis, og kunne solgt domenenavn under .bv på samme måte som Tuvalu solgte rettighetene til .tv og dro inn enorme inntekter på det.

Det er den danske nyhetstjenesten Comon som har gravd opp problematikken rundt Norges domener fra Svalbard og Bouvet-øya.

- Vi har fått endel henvendelser på .bv, fordi det i Nederland tilsvarer firmabetegnelsen AS. En stund kom det inn cirka en henvendelse i måneden, men nå er det blitt færre, forteller Norids Hilde Thunem til digi.no.

Firmaer i Norge kan registrere seg under domenet .as for å få en fancy adresse, men det er ikke aktuelt å åpne .bv for utenlandske interessenter, forteller Thunem.

Norid har ikke vurdert hvilke inntekter et slikt salg kunne generere, og sier også fra om at sakene ikke er til salgs på sine hjemmesider.

Per i dag brukes ikke toppdomenene til noenting. Det vurderes å bruke .sj for Svalbard-relaterte nettsteder, men enn så lenge ligger disse gjerne under svalbard.no.

Om det en dag skulle bosette seg folk på Bouvet-øya, kan det være at det blir åpnet for registrering, opplyser Thunem.

- Bouvet-øya er kanskje verdens mest utilgjengelige sted, men siden det står på ISO-lista, fikk det et eget domene. Vår jobb er å forvalte domenene for det norske Internett-samfunnet, og det har ikke vært aktuelt å kommersialisere domenene, sier hun til digi.no.

Så langt har Bouvet-øya stort sett besøk av pingviner og noen forskere som opererer en værstasjon på øya. Britene forsøkte å ta øya, men overførte den til Norge, som hadde okkupert den ett år i forveien.

Lister fra ISO, eller International Organization for Standardization ble brukt da navnesystemet for Internett ble konstruert. Dermed fikk små øyer som Bouvet sitt eget TLD, eller top level domain som det heter på utenlandsk.

I samme nabolag som Bouvet ligger Heart & MacDonald-øyene. Disse øyene, som også stort sett frekventeres av forskere og en og annen fisker, ligger under australsk administrasjon. Domeneautoritetene i Australia har så langt avvist alle forespørsler om å bruke.hm-toppdomenet.

- Det ville nok bli pen etterspørsel etter domener under .sj og .bv om de ble lagt ut til fri registrering. Ethvert nytt toppdomene blir hjemsøkt av domenepirater, og tusenvis av selskaper ville komme til å registrere seg for å beskytte navnene sine, forteller Allan Østergaard i domenefirmaet Web Solutions til Comon.

Han tror Norid holder tilbake blant annet fordi det ville føre til massiv internasjonal kritikk om domenene ble åpnet for restriksjonsfri registrering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.