Norge maktesløs overfor super-orm

- Slik beredskapen er i dag, er Norge maktesløs overfor super-ormer av typen Warhol, sier Arnt Ove Nedrebø i System Sikkerhet ASA.

- Slik beredskapen er i dag, er Norge maktesløs overfor super-ormer av typen Warhol, sier Arnt Ove Nedrebø i System Sikkerhet ASA.

En forskningsrapport utgitt av ICSI Center for Internet Research i Berkeley i California slår fast at en orm som bruker en spesiell kombinasjon av infame spredningsmetoder - døpt "Warhol" - vil kunne lamme hele Internettet i løpet av ett kvarter.

Les også:

- Et Warhol-scenario vil være et internettfenomen, og Norge vil være akkurat like lite beskyttet som andre land, sier markedssjef Arnt Ove Nedrebø i System Sikkerhet ASA til digi.no.

- Vi vil være helt maktesløse.

Med riktig måleverktøy vil en Warhol-storm kunne detekteres innen ett minutt. Så vil det trenges et system for å varsle norske aktører om helt å stenge alle brannmurer.

- Dette krever ekstrem verifikasjon, høy beredskap og lynrask reaksjon fra systemeierne. Få, om noen, har denne beredskapen i dag. Dette er også et spørsmål om nasjonal beredskap, som reiser viktige spørsmål for samtlige aktører i bransjen.

Den amerikanske rapporten argumenterer for et eget nasjonalt senter for "orm-kontroll".

Nedrebø mener verden har vært forholdsvis heldig med ormeangrepene hittil.

- Ormene vi har sett hittil, har vært rettet mot kjente og publiserte sikkerhetshull. Det helt store problemet vil oppstå dersom vi får en orm rettet mot et ikke-publisert sikkerhetshull. Det kan gi katastrofalt aggressiv spredning med uoverskuelige konsekvenser.

Et annet lykkelig forhold - hittil - er at ormene stort sett ikke har hatt store skadevirkninger utenom å kapre båndbredde.

- De kan sammenliknes med bombefly uten bomber. Aggressiv spredning av skadelige kode gjennom et ukjent sikkerhetshull vil utløse virkelige ødeleggelser.

Til toppen