ANALYSER

Norge nest best på Internett-bruk

Men vi henger etter i bruken av mobilt bredbånd.

Teleorganisasjonen ITUs Broadband Commission for Digital Development, kom søndag med sin aller første rapport om bredbåndstilgangen i 177 av landene i verden. Rapporten gjengir et bilde av situasjonen i 2011.

Norge er blant de 177 landene som sammenlignes på tre ulike områder. På ett av områdene, hvor stor andel av innbyggerne som bruker Internett, gjør Norge det særdeles godt. 94,0 prosent av innbyggerne i Norge brukte Internett i fjor. Dette gir Norge en andreplass i oversikten, bare slått av Island hvor andelen av 95,0 prosent.

Alle de nordiske landene er blant de sju beste, sammen med Nederland og Luxembourg. Lavest andel Internett-brukere blant disse landene har Finland, med 89,4 prosent.

I motsatt ende av skalaen ligger Etiopia, Myanmar og Øst-Timor, hvor bare henholdsvis 1,1, 1,0 og 0,9 prosent av innbyggerne brukte Internett i 2011.

Kommisjonen venter sterk vekst både når det gjelder bruken av smartmobiler, mobilt bredbånd og antallet enheter som er knyttet til et nettverk.
Kommisjonen venter sterk vekst både når det gjelder bruken av smartmobiler, mobilt bredbånd og antallet enheter som er knyttet til et nettverk. Bilde: Broadband Commission for Digital Development

M2M – maskin-til-maskin-kommunikasjon – ventes å bli en viktig vekstfaktor for bredbånd i framtiden. Broadband Commissions prognose er at nærmere 25 milliarder enheter vil være knyttet til nettverk innen 2020. Det tilsvarende tallet for 2011 var omtrent 10 milliarder enheter. Mange av disse enhetene vil være tilknyttet et eget bredbåndsabonnement.

25 milliarder er seks ganger så mange som det kommisjonen mener vil ha Internett-tilgang globalt på dette tidspunktet.

Rapporten inneholder derfor oversikter over hvor mange bredbåndsabonnementer, faste og mobile, det er per innbygger i de ulike landene.

I Norge er det 36,5 abonnementer på fast bredbånd per hundre innbyggere, noe som gir landet en sjuendeplass. Danmark er det eneste nordiske landet som ligger foran oss med 38,2 abonnementer, noe som gir en femteplass. Det er lilleputtlandet Liechtenstein som topper listen, med hele 71,6 abonnementer på fast bredbånd per hundre innbyggere.

Når det gjelder mobile bredbåndsabonnementer, havner Norge helt nede på en 38. plass med 24,4 abonnementer per hundre innbyggere. Dette er det klart laveste tallet i Norden. De tilsvarende tallene for Sverige, Finland, Danmark og Island er henholdsvis 91,5, 87,1, 80,2 og 60,7.

Singapore og Sør-Korea er på toppen av listen. I disse landene er flere bredbåndsabonnementer enn det er innbyggere, henholdsvis 110,9 og 105,1 abonnementer per hundre innbyggere.

Globalt har mer enn hvert tredje hjem Internett-aksess. I utviklingslandene er andelen i snitt drøyt 20 prosent, noe som er nesten dobbelt så høyt som det globale gjennomsnittet i 2006. Broadband Commissions har som mål at andelen i utviklingslandene skal ha passert 40 prosent innen 2015. Veksten er svært høy i disse landene, 23,3 prosent fra 2010 til 2011. I fjor var globalt 252 millioner nye Internett-brukere. Av disse var 207 millioner bosatt i et utviklingsland. Dette er i rute med målene til kommisjonen.

Den individuelle internettbruken i disse landene henger derimot etter. ITU-analytikere mener at mobilt bredbånd, men også smartmobiler, kan være plattformen for å oppnå den økningen som er nødvendig for å komme på i rute igjen også på dette området.

I sommer var det 119 land i verden som har en nasjonal bredbåndsplan, men tolv andre land er i ferd med å utvikle en slik plan.

Hele rapporten er tilgjengelig her.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.