SIKKERHET

Norge på telefonsvindeltoppen i Norden

Nordmenn er fortsatt det heteste målet i Norden for telefonsvindlere. Det viser tall fra Telia.

Telias svindelekspert råder folk til å legge på hvis de får en telefon de synes virker mistenkelig. – Gi heller aldri fra deg BankID-informasjon til noen, uansett hvem som spør. Hvis du mistenker at du er utsatt for svindel, bør du sperre BankID, er rådet.
Telias svindelekspert råder folk til å legge på hvis de får en telefon de synes virker mistenkelig. – Gi heller aldri fra deg BankID-informasjon til noen, uansett hvem som spør. Hvis du mistenker at du er utsatt for svindel, bør du sperre BankID, er rådet. Ali Zare
8. jan. 2023 - 10:43

I 2021 stoppet Telia i underkant av 37 millioner svindelsamtaler, mens tallet for 2022 var nærmere 77 millioner. Det er markant flere svindelforsøk mot nordmenn enn mot svensker, finner og dansker.

– Vi ser at forskjellen tidvis er svært stor, og Norge ligger betydelig høyere på statistikken enn både Sverige og Danmark, og milevis foran Finland, forteller Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge.

Telia stanset nesten 29 millioner svindelsamtaler til Sverige, under ti millioner til Danmark og litt over seks millioner til Finland.

– Det er vanskelig å si akkurat hva det er som gjør at Norge er mer attraktivt for svindlerne, men god økonomi i befolkningen og en høy grad av tillit til våre medmennesker kan nok være en del av forklaringen, sier Kristiansen.

Telias svindelekspert råder folk til å legge på hvis de får en telefon de synes virker mistenkelig, og heller ta en kontrolltelefon til det selskapet eller den aktøren vedkommende utgir seg for å representere.

– Gi heller aldri fra deg BankID-informasjon til noen, uansett hvem som spør. Hvis du mistenker at du er utsatt for svindel, bør du sperre BankID, sier han.

I november i fjor gikk norske mobilselskaper sammen om en sperre som forhindrer at utenlandske kriminelle utnytter norske numre i telefonsvindel.

Bare i løpet av november og desember stoppet filteret totalt 4,4 millioner svindelforsøk mot Telia-kunder.

Eksempler på svindel-SMSer som gir seg ut for å være sendt av Statens vegvesen.
Les også

Mener for få bruker den: Løsning hindrer at svindel-SMS ser ekte ut

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.