Norges største programvarehus skal kjøpe

EDB 4Tel er selv etter kraftige reduksjoner fremdeles Norges største programvarehus, og Asbjørn Eide planlegger tross svake tider oppkjøp.

EDB 4Tel er selv etter kraftige reduksjoner fremdeles Norges største programvarehus, og Asbjørn Eide planlegger tross svake tider oppkjøp.

EDB 4Tel, en del av EDB Business Partner ASA, er ganske ukjent for mange. Men selv etter at en tredjedel av staben er sagt opp, er selskapet Norges største programvareselskap med rundt 650 ansatte, de aller fleste utviklere.

Selskapet er ukjent for mange fordi det produserer noe av de mest avanserte og kostbare programvaresystemene som selges - systemer for administrasjon og måling av teletrafikk. Selv for mellomstore teleskaper som Telenor har brukt milliarder på slike systemer.

Les også:

4Tel var Telenors eget prosjekt, men ble etter hvert skilt ut som eget selskap. 4Tel og konkurrenter som finske COmtel ble spådd en rakettvekst på slutten av 90-tallet fordi man trodde at alle de store teleselskapene skulle bytte ut sine gamle kunde- og regningsystemer,


Men så kom nedbremsingen og mange teleselskaper har ikke råd til å skifte ut sine gamle, og stort sett egenutviklede systemer, selv om de er blitt svært kostbare å vedlikeholde.

4Tel ble tungt rammet da Telenor slo på bremsen og dette er årsaken til alle oppsigelsene. Selskapet arbeider fremdeles med å slanke staben, men 4Tel-sjef Asbjørn Eide ser likevel lyst på fremtiden.

- Bransjen svinger opp og ned og vi fikk oss en smell med Telenor. Jeg tror ikke på noe snarlig opptur, men markedet vokser likevel med 20 prosent i året.

4Tel omsatte i første kvartal for 190 millioner kroner og satt igjen med 20 millioner kroner før skatt, et omsetningsfall på 24 prosent fra i fjor.

For å tilpasse seg markedet har 4Tel lagt trykk på noe og mindre vekt på andre satsinger. Selskapet fokuserer i dag på "mediation", et bransjeutrykk for innsamling av trafikkdata fra nettverket og alle styringssystemene.

4Tel har to store skrytemomenter: Selskapet kan tilby sine programmer både for IBM stormaskiner og Unix. Dessuten måler systemene både analog og digital telefontrafikk samt IP-trafikk. Det er det sistnevnte som gjør at Telenor kan vurdere å innføre bruksprising på ADSL-linjer.

- På mediation er vi i ferd med å bli like store som markedslederen Comtel, forteller Eide til digi.no.

Eide tilbyr også systemer for kundeadministrasjon og kunderegninger, men foreløpig selger han bare dette til Telenor.

Her i Norge er 4Tel store, men selskapet er lite selv om markedet er fragmentert. Eide ønsker å vokse gjennom oppkjøp av aldrende leverandører som har mange teleselskaper på sin kundeliste.

- Selv om det er trange tider, betyr det at potensielle kandidater er blitt mye billigere. Vi snakker med flere, men har ikke satt noen deadline, sier Eide til digi.no.

Et eksempel på prisfallet mange konkurrenter har vært gjennom er markedsleder Comtel som for to år siden var verdt 27 milliarder kroner. Nå ligger verdien rundt to milliarder kroner.

Selv om EDB-aksjen har falt kraftig etter de svake førstekvartalstallene, har den holdt seg langt bedre enn mange andre.

Til toppen