Norges ukjente operativsystem

Magcom selger ikke telefoner, men et svært fleksibelt operativsystem med et Linux-basert utviklingsmiljø. Her er planene om utvidelser og storsalg:

Magcom selger ikke telefoner, men et svært fleksibelt operativsystem med et Linux-basert utviklingsmiljø. Her er planene om utvidelser og storsalg:

Magcoms mobiltelefon fikk en heller kjølig mottakelse, blant annet grunnet høy pris. Selskapet selger fremdeles telefonen, men den markedsføres ikke aktivt. Innsatsen ligger primært på den biten av telefonen Magcom har skapt selv - operativsystemet og programvaren.

Magcom har ikke fortalt noe særlig om dette før, men på direkte spørsmål fra digi.no, forteller selskapet at man faktisk har utviklet et ganske komplett norsk operativsystem og programvare-samling. Magcore, som systemet kalles, tilbyr Magcom nå sammen med hjelp til design, prosjektplanlegging og all annen hjelp til man trenger for å lage en ferdig telefon til forskjellige selskaper rundt i verden.

Det norske selskaper har allerede inngått sin første kontrakt med kinesiske Holley, en stor produsent av strømmålere som nå skal inn på mobilmarkedet.

- Mobilmarkedet ligner mer og mer på PC-markedet der alle produsenter har tilgang til de samme komponentene og kan sette sammen de samme telefonene. Dette endrer industrien og åpner muligheter for et konsulent- og programvarehus som oss, sier Eirik Gundersen i Magcom til digi.no.

Gundersen påpeker at Asia er i ferd med å bli den nye store markedet, og der er ikke Nokia og de andre store aktørene etablert. Kinas ledelse favoriserer nasjonale selskaper og krever at alt arbeid skal gjøres innenlands. Dette ser Magcom på som sin store sjanse. Kinesiske aktører som Holley har politiske kontakter og er kjente merkevarer i Kina, der under ti prosent av befolkningen har mobil.

Gundersen forteller at i motsetning til på PC-fronten er kravene til programvare på mobiltelefoner svært strenge og totalløsningene må hele tiden sertifiseres.
- Du kan ikke ha alvorlige feil som påvirker selve GSM-programvaren. Da kan en telefon blokkere alle andre telefoner i samme område.
Magcom har laget en operativsystem med en rekke vanlige applikasjoner på toppen som spill, kalender. (grå søyler på diagrammet) Men i tillegg til WAP, inneholder Magcom en IP-klient, (lyseblå) som som lar dem kjøre en full nettklient, epost og annen Internett-programvare. Operativsystemet (mørkeblått) er lagdelt og bare en liten bit må skrives om for å tilpasse programvaren til GSM (gul), andre kommunikasjonsprogramvare og nye prosessorertyper.


En av foilene til Magcoms presentasjon røper alle utvidelsene selskapet åpenbart tilbyr sine kunder. Listen inneholder GRPS, Bluetooth, MP3-spiller, GPS og Java. Det siste er viktig, for på grunn av de strenge sikkerhetskravene kan man ikke åpne opp for fri programmering på mobiltelefoner med mindre man har et system med innebygde sperrer som Java. Magcom kan dessuten vise sider laget for japanske iMode.

Hele operativsystemet og de eksisterende applikasjonene tar bare 1 MB plass. Totalt er det 4 MB på telefonen: 1 til GSM-programvaren, 1 til brukerens filer, 1 til Magcom-systemet og deres programvare og 1 MB ekstra. Her har Magcom plass til kinesiske tegn, en java-klient og andre utvidelser.

Magcom kan dessuten kjøre en komplett test- og utviklingsklient der man kan teste alt. Gundersen forteller at asiatiske partnere er svært begeistret for at programmet kjører på Linux.

Hvor mange konkurrenter selskapet har, kjenner ikke Magcom helt til. Microsoft, Symbian og nå også Nokia tilbyr programvare for telefoner. Men Gundersen påpeker at disse selskapene ikke tilbyr ferdige maskinvare og programvare-design som er godkjent og som dermed kan settes rett i bruk.

Gundersen vil ikke si noen om andre forhandlinger, men Magcoms komplette løsning gjør at Holley hevder at deres telefon skal være i salg i løpet av våren.

Til toppen