BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norges ukjente operativsystem

Magcom selger ikke telefoner, men et svært fleksibelt operativsystem med et Linux-basert utviklingsmiljø. Her er planene om utvidelser og storsalg:

4. mars 2002 - 07:01
Magcom

digi.noMagcore

Holley

- Mobilmarkedet ligner mer og mer på PC-markedet der alle produsenter har tilgang til de samme komponentene og kan sette sammen de samme telefonene. Dette endrer industrien og åpner muligheter for et konsulent- og programvarehus som oss, sier Eirik Gundersen i Magcom til digi.no.





Magcom har laget en operativsystem med en rekke vanlige applikasjoner på toppen som spill, kalender. (grå søyler på diagrammet) Men i tillegg til WAP, inneholder Magcom en IP-klient, (lyseblå) som som lar dem kjøre en full nettklient, epost og annen Internett-programvare. Operativsystemet (mørkeblått) er lagdelt og bare en liten bit må skrives om for å tilpasse programvaren til GSM (gul), andre kommunikasjonsprogramvare og nye prosessorertyper.


En av foilene til Magcoms presentasjon røper alle utvidelsene selskapet åpenbart tilbyr sine kunder. Listen inneholder GRPS, Bluetooth, MP3-spiller, GPS og Java. Det siste er viktig, for på grunn av de strenge sikkerhetskravene kan man ikke åpne opp for fri programmering på mobiltelefoner med mindre man har et system med innebygde sperrer som Java. Magcom kan dessuten vise sider laget for japanske iMode.

Hele operativsystemet og de eksisterende applikasjonene tar bare 1 MB plass. Totalt er det 4 MB på telefonen: 1 til GSM-programvaren, 1 til brukerens filer, 1 til Magcom-systemet og deres programvare og 1 MB ekstra. Her har Magcom plass til kinesiske tegn, en java-klient og andre utvidelser.

Magcom kan dessuten kjøre en komplett test- og utviklingsklient der man kan teste alt. Gundersen forteller at asiatiske partnere er svært begeistret for at programmet kjører på Linux.

Hvor mange konkurrenter selskapet har, kjenner ikke Magcom helt til. Microsoft, Symbian og nå også Nokia tilbyr programvare for telefoner. Men Gundersen påpeker at disse selskapene ikke tilbyr ferdige maskinvare og programvare-design som er godkjent og som dermed kan settes rett i bruk.

Gundersen vil ikke si noen om andre forhandlinger, men Magcoms komplette løsning gjør at Holley hevder at deres telefon skal være i salg i løpet av våren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.