IT-NORGE

– Norid og Nkom er ikke skikket til å ivareta toppdomener

Håkon Wium Lie har fått ut en sladdet intensjonsavtale. Nå kritiserer han myndighetene for hemmelighold og planen om å tilby Bouvetøyas domene til Nederland.

15. mars 2016 - 07:43

Høsten 2014 ble det debatt om alternativ bruk av de (fortsatt ubrukte) norske toppnivådomenene .sj og .bv som er holdt av til henholdsvis Svalbard/Jan Mayen og Bouvetøya.

Norid, registreringsenheten for norske domenenavn, har i mange år jobbet for å lansere .bv i Nederland.

Det aktuelle toppnivådomenet tilsvarer kortformen for aksjeselskap («besloten vennootschap») og det antas at nederlandske selskaper kan fatte interesse. Ikke ulikt at enkelte norske firma tilbys domenenavn under .as, som egentlig tilhører amerikansk samoa. Uten at det kan sies å ha slått an.

Ikke alle er like glade for Norids planer. Datatilsynet, Teknologirådet og Forbrukerrådet har i et felles brev protestert mot utleie, fordi de mener .sj og .bv er viktige nasjonale internettressurser vi ikke bør sløse vekk.

Fikk ut sladdet intensjonsavtale

Web-pioner og medlem av Teknologirådet, Håkon Wium Lie, bedre kjent som teknologidirektør i Opera Software, har reagert sterkt på Norids planer.

Nylig klarte han og nettjenesten Mimes brønn å presse fram en delvis sladdet intensjonsavtale mellom Norid og SIDN. Norsk Unix User Group (NUUG) har også bistått i klageprosessen.

De ble kategorisk nektet innsyn i kommunikasjonen, men vant til slutt frem etter klage til Sivilombudsmannen.

– Det virker nå klart at det var Norid som først tok kontakt med Nederland. Det virker som Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) kommer til å bifalle Norids salg av .bv til Nederland. Jeg forstår ikke at de alene kan gjøre dette uten at det tas opp til politisk behandling. Jeg mener det må finnes strenge regler for salg av statlig eiendom, liksom ved offentlige innkjøp, skriver Wium Lie til digi.no.

– Er ikke skikket

Selv har han lansert andre forslag til bruk av .bv, som trygg datahavn eller sikker internettsone. Dette ble tatt opp på Stortinget, men forslaget ble skutt ned av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og Nkom (tidligere Post- og teletilsynet).

Teknologidirektør i Opera Software, Håkon Wium Lie.
Håkon Wium Lie er kritisk til det han kaller salg av Bouvetøyas toppdomene .bv til utlandet. Bilde: Harald Brombach
– Uansett hva man mener om Edward Snowden og slikt, tror jeg mobilindustrien i Norge kan bruke navnene til noe mer spennende enn å selge til Nederland. For meg synes det klart at Norid og Nkom ikke er skikket til å ivareta norske topp-domener, skriver Håkon Wium Lie nå.

Norid mener at uttalelsen får stå for hans regning.

– Salg av statlig eiendom bør være underlagt strenge regler, liksom ved offentlige innkjøp, mener Wium Lie. Har han et poeng?

– Det er ikke snakk om et salg. Norid skal fortsatt være registreringsenheten hvis dette skal tas i bruk, rettet mot det nederlandske markedet, svarer daglig leder Hilde Thunem i Norid.

Likevel er det enighet om at majonesen ikke kan puttes tilbake på tuben. Hvis .bv tas i bruk av nederlandske bedrifter, er ressursen i realiteten brukt opp. Det vil være en irreversibel handling.

– Det er alltid mulig at det kanskje i fremtiden dukker opp noe nytt. Men for det første har Norid to toppnivådomener i tillegg til .no. Finner man noe fantastisk som må gjøres på et to-bokstavs toppdomene, så har vi også .sj. ICANN har gjort det mulig å bruke andre generiske toppnivådomener, sier Thunem.

SIDN har etter at intensjonsavtalen ble signert i september 2014 jobbet med å vurdere om det er mulig å finne en forretningside for bruk av .bv, som også ivaretar Norids verdisyn.

Halvannet år senere holder de fortsatt på med det.

Hvis .bv skal tas i bruk må det ha reell verdi for brukerne, sier Hilde Thunem i Norid.
– Det er blant annet ikke ønskelig at .bv blir enda et toppdomene der bedrifter må registrere seg kun for å beskytte egne varemerker og navn. Hvis .bv skal tas i bruk, må det ha reell verdi for brukerne. Norid jobber i mellomtiden med å avklare hvilke regulatoriske rammer som vil gjelde for en eventuell utleie av toppdomenet. Først når dette er avklart kan vi konkludere om det er et marked som er mulig å ta i bruk, forteller Thunem.

– Hvordan forklarer dere hemmelighetskremmeriet rundt planene?

– Vi kjenner oss ikke igjen påstanden om at vi har jobbet i det skjulte. Konkrete opplysninger om forretningsidéer er det naturlig å ikke gi innsyn i når det ennå ikke er avklart om .bv skal tas i bruk. Informasjon om at vi vurderer en mulig bruk av .bv på det nederlandske markedet, og hvilke overordnede prinsipper som vi ser som viktige for en slik bruk, har imidlertid vært tilgjengelig på websidene våre siden september 2014. I forkant av dette var det en offentlig debatt om alternativ bruk av .sj og .bv i en høring gjennomført av Teknologirådet. Norid deltok i debatten og gjorde samtidig klart at vi så på andre muligheter, sier Norid-lederen.

– Positivt samarbeid med en stor domeneaktør

Avdelingsdirektør Ørnulf Storm i Nkom bekrefter at de er positive til planene om å tilby Bouvetøya-toppdomenet til Nederland. Dette ser de ingen grunn til å stoppe.

Det vil være en tragedie om Norid gjør alvor av planene om å flagge ut det norske toppnivådomenet for Bouvetøya, her avbildet i et satellittbilde, mener selskapet med samme navn.
Bouvetøya avbildet i et satellittbilde. Bilde: Image Science & Analysis Laboratory, NASA Johnson Space Center.
Samtidig er han undrende til kritikken av Norid og Nkom.

– Den norske domenenavnforvaltningen har generelt høy tillit og internasjonalt høy anseelse. Vi er opptatt av å ha en forsvarlig forvaltning og det mener vi at vi har. Hvis du ser i intensjonsavtalen, er dette en ressurs som allerede er delegert til Norid. Hvis du tenker på forvaltning av statlig eiendom, så ligger dette hos Norid allerede. Det er naturlig at de tenker hvordan dette kan utnyttes eller ikke, sier Storm.

Han nevner også en fordel Norid eventuelt kan høste gjennom å jobbe i tospann med nederlandske SIDN.

– Det som er spennende er at de er en av verdens største landkodetoppdomener. De har et stort marked og er veldig flinke. Dette kan stimulere til ytterligere samarbeid mellom Norid og SIDN. Det kan gi en unik mulighet for å lykkes i et krevende domenemarkedet. Det er positive aspekter ved et slikt samarbeid, mener Ørnulf Storm.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.