JUSS OG SAMFUNN

Norsk adresse-kappløp utsatt

Frislippet av norske Internett-adresser er utsatt til februar. Nå ruster Norid opp sine servere for å ta i mot flommen av søkere som vil sikre seg verdifulle adreseser.

Einar Ryvarden
16. des. 1999 - 12:55

Tirsdag skrev digi.no at Norid åpner for tidenes kappløp i januar. Det blir nemlig førstemann til mølla i kappløpet om å sikre seg populære adresser som data.no, pc.no og ehandel.no. Dette er adresser som er enkle å husk og kan derfor være like verdifulle som et stort butikklokale på Karl Johans Gate.

Hittil har Norid, forvalteren av de norske Internett-adressene, bare latt norske bedrifter og organisasjoner registere en adresse hver og den skal minne om selskapets navn. Men i fremtiden vil hvert selskap og organisasjon som er registert i Brønnøysund kunne søke om opptil femten domenenavn.

I artikkelen på tirsdag snek det seg inn en feil. I intervjuet med Norid-sjef Hilde Thunem fikk digi.no flere ganger inntrykk av at den trolig gjeveste adressen, "internett.no", også skulle deles ut. Denne adressen har hittil vært stengt, men nå presiserer Thunem at den vil fortsette å være det. Også enkelte pornografisk ord vil forbli stengt.

- Vi har utsatt endringene av registeringsreglene til en gang i løpet av februar. Årsaken er at vi vil gjennomføre en ekstra høringsrunde for å sikre oss at NHO og endel offentlige instanser er enige, sier Thunem til digi.no. Thunem vil ikke angi nærmere når i februar åpningen kommer.

Samtidig arbeider Norid med å ruste opp sine datasystemer, for de venter stor pågang den dagen de åpner fri registering, forteller Thunem. Norske bedrifter vil nemlig ha god tid til å planlegge - Norid skal i løpet av januar røpe åpningsdatoen. Da Danmark gjennomførte et liknende frislipp av registering i januar 1997, brøt datasystemene sammen de første dagene.

I Danmark var det i sommer registert 100.000 domener, mens tallet i Norge i november var 34.000.

Les:
I tillegg til et antall aktører som forsøker å få fatt i de generiske adressene, vil trolig en rekke store bedrifter forsøke å registrere sine varemerker som Internett-adresser. Norid vil ikke kontrollere at det for eksempel må være Freia som registerer www.kvikklunsj.no. Thunem presiserer at søkerne selv har ansvaret for valg av sine domenenavn og står rettslig anvarlig for urettmessige registeringer.


- Vi har vurdert å innføre et krav om at du eier varemerket på navn du vil registere for å redusere faren for domenepirat-virksomhet. Men bare et mindretall av høringsinstansene ønsker en slik ordning og den vil uansett bli komplisert og dyr, sier Thunem til digi.no.

Thunem forteller at det nå også blir mulig å registrere adresser sammensatt av flere ord som www.tormod-kark-maa-gaa.no. Slike adresser er populært blant annet i USA.

Norid-sjefen presiserer også det ikke er mulig å søke per papirbrev eller ved personlig oppmøte. Ønsker du å registrere nye navn, må du søke per e-post gjennom en av de mange registeringsselskapene. Har du flaks kommer du først inn til Norids e-post-server den dagen de åpner og kan sikre deg femten generiske navn hvis søknaden din er i orden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.