BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk allianse med Lycos

Den store Internett-søkemotoren Lycos inngår et samarbeid med det norske teknologiselskapet Fast Search & Transfer, et datterselskap av Opticom. Lycos skal både markedsføre FASTs FTP-søkested og bruke selskapets komprimeringsteknologi.

Einar Ryvarden
16. nov. 1998 - 14:41

Det er en omfattende samarbeidsavtale det lille norske selskapet FAST har undertegnet med den kjente søkemotoren Lycos. Avtalen innebærer både at Lycos skal ta i bruk flere FAST-teknologier og at Lycos skal markedsføre FTP-Search. FAST hevder at FTP-Search (se peker i margen til høyre) er det mest trafikkerte nettstedet i Norge fordi Internett-brukere fra hele verden hopper dit for å søke etter filer.

FTP-Search-serveren i Trondheim får 1,35 millioner sideoppslag hver dag. Dette vil trolig øke dramatisk når alle Lycos-brukere får en peker til Trondheim, fordi FTP-Search ikke har vært markedsført.

Dessuten vil FAST tjene godt med penger ved å selge reklame på en forside som får flere millioner besøk om dagen. FAST har selv manglet et salgskorps, noe de får gjennom Lycos. Med dagens trafikk kunne FTP-Search solgt reklame for 40-50 millioner kroner, viser konservative anslag digi.no har gjort.

FTP-Search er i dag reklamefri fordi FAST har ansett serveren som et forskningsprosjekt, forteller Espen Brodin, administrerende direktør i FAST Teknologiselskapet Opticom eier 56 prosent av Fast.

Brodin er på Comdex-messen for å markedsføre selskapet og utilgjengelig for kommentar, men digi.no snakket nylig med han. Brodin fortalte da at han har vært i samtaler med alle de største amerikanske søkemotorene om bruk og markedsføring av FAST-teknologiene.

Brodins håp er å finne en partner som er villig til å investere i et stort antall søkekort. Med nok søkekort ville et søkeselskap kunne tilby søk i alt innholdet på Internett. I dag klarer de beste søkemotoren bare å lete i en tredjedel av det som finnes på nettet, forteller Brodin (se egen oppfølgersak senere i dag).

Foreløpig skal ikke Lycos bruke søkekortet. Lycos skal derimot benytte bildekomprimeringssystemet Fast har utviklet. Systemet, som ikke krever noen plugin hos brukeren, reduserer størrelsen på bildefiler til mindre enn en 50-del av den originale størrelsen. For JPEG-bilder, som brukes av de fleste Internett-sider i dag, reduseres datamengden som må overføres bare til en 14.-del av en vanlig bildefil.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.