Norsk design for hjemme-IT

Jensen Scandinavia klar med eget modulært system, døpt Koobrick.

Norsk design for hjemme-IT
I hendene holder Karsten Kjoss Koobrick Docki (med iPad mini) og Koobrick Wifi, som han nettopp har løftet opp fra lagringsenheten Koobrick Boxi. Merk «Lego-knaggene» øverst på Boxi som gjør stabelen stabil. Bilde: Jensen Scandinavia

Utstyr for hjemme-IT – aksesspunkter for trådløst nettverk, ladere, lagringsenheter, modem, rutere – er sjelden konstruert med tanke på at de skal kunne plasseres sammen i en estetisk tilfredsstillende helhet.

I 2009 bestemte den norske leverandøren Jensen Scandinavia å gjøre noe med dette. Etter nesten fire års utvikling, med samordning av design, teknologi og programvare, er de klare med en ny produktserie, døpt Koobrick.

Enhetene stables oppå hverandre. Framtoningen er preget av enkelhet, og det er ingen blinkende lys. Bare i det man trykker på en knapp – på baksiden – gir Koobrick fra seg lys. Meldingen er enkel: Blått betyr at alt er ok, rødt det motsatte.

Den grunnleggende estetikken er tydelig inspirert av Apple, for eksempel Mac mini. Material- og fargevalg kan diskuteres: Det er valgt samme tonede hvitfarge som på ur-pc-ene fra 1980-tallet, og noen kunne sikkert ønsket seg børstet stål som alternativ. På den andre siden er det ikke tvil om at ingen andre kan tilby en tilsvarende samling IT-enheter som like lett kan plasseres synlig i et hjemmemiljø uten å ødelegge for den øvrige innredningen. Det har særlig vært et poeng for Jensen å få til et aksesspunkt for trådløst nett som ikke behøver å gjemmes i et skap eller skjules på annet vis. Jensen har uten tvil lykkes i å skape en produktserie med høy WAF («wife acceptancy factor»).

– Koobrick skal drives av design og funksjonalitet. Teknologien skal være moderne, og prisen skal være konkurransedyktig, men design og funksjonalitet er de primære hensyn, forklarer Karsten Kjoss, administrerende direktør i Jensen Scandinavia.

Kjoss tror markedet har fått nok at blinkende lys og sprikende antenner, og at design vil drive markedet for hjemme-IT i tiden framover. Andre hensyn er moderne teknologi, høy kvalitet, sikkerhet, enkel installasjon, samt god support.

– Vi tilbyr 20 års garanti, samt gratis support over telefon og e-post.

Øverst i stabelen er en docking med lader – kalt «Docki» – tilpasset iPhone og iPad. Den er utformet i tung akryl: Vekten på to kilogram gjør at enheten som lades kan betjenes med én hånd, uten fare for velt eller forskyvning.

Under kan man plassere de øvrige Koobrick-produktene, i vilkårlig rekkefølge. Kjoss utelukker ikke at man som alternativ til Docki vil tilby et deksel som kan skjule «Lego-knaggene» på den øverste enheten.

Disse enhetene er et aksesspunkt for trådløst nett, en lagringsenhet, og en tom boks der man kan plassere modem, ruter, splitter, USB-disker og så videre.

Aksesspunktet, Koobrick Wifi, tilbyr 300 megabit per sekund i både 2,4 GHz og 5 GHz-båndene. Det har to utganger for kablet lokalnett, en for WAN og en USB-utgang som kan koples til for eksempel en USB-disk. Oppsett skjer via et webgrensesnitt som er laget med tanke på å være enklest mulig for både bruker og support.

– Får du et problem, skal alt support ber om være tilgjengelig uten at du skal få instrukser om «klikk ditt», «velg datt», sier teknologisjef i Jensen, Glyn Parker.

Lagringsenheten, Koobrick Boxi, kan leveres med to harddisker med opptil to terabyte hver, som kan settes opp i RAID. En USB-utgang kan brukes til rask kopiering av filer fra pc-er, eventuelt som backup-utgang til en USB-disk. Kjoss sier Jensen han prøvd å få til en kopling mellom Boxi og sikkerhetskopiering i nettskyen, men det har de ikke fått til ennå.

Sett fra utsiden er den siste enheten, Koobrick Roomi, identisk med Boxi. Forskjellen er at Roomi er tom. Meningen er at den skal romme andre stygge enheter, som disker, modem, fjernkontroller, spillkontroller og brukerhåndbøker. Den har egne kabelsamlere for å holde bedre orden.

Koobrick-enhetene er tilrettelagt for fjernoppgradering av systemvaren: Man velger ved oppsett om man vil la dette skje helt automatisk, eller om man vil varsles først og så utløse oppdateringen selv.

Veiledende priser, inklusiv merverdiavgift, er 1295 kroner for hver av Koobrick Wifi og Koobrick Boxi (uten disker), 595 kroner for Docki og 295 kroner for Roomi.