Norsk friprog henter nye 180 millioner kroner

Hylles av Sun-nestor Scott McNealy.

Norsk friprog henter nye 180 millioner kroner
SUKSESS: Lasse Andresen (bildet) er teknologidirektør og medgründer i ForgeRock, Norges hurtig voksende IT-komet som får stadig mer oppmerksomhet, kunder og penger fra amerikanske superinvestorer.

ForgeRock vokste raskt ut av sine lokaler i Oslo. Det norske programvarehuset flyttet i 2012 over Atlanteren.

Lastet med en ID-autentiseringsplattform i fri programvare de fikk forvalte, og som Oracle ikke ville videreføre etter oppkjøpet av salige Sun Microsystems.

Med Sun Norges tidligere teknologidirektør Lasse Andresen i spissen gikk ForgeRock og flere Sun-veteraner i gang med å kapre ID-verden fra Amerika og kontorer i Silicon Valley.

Eventyrlig vekst fulgte. Les vår sak og inervju med Andresen Norges ukjente IT-stjerne fra i fjor vår. Da hadde selskapet allerede hentet inn millioner av dollar fra kjente amerikanske venturekapitalister som Accel Partners og Foundation Capital.

I forrige uke sprøytet Meritech Capital og andre investorer inn nye 30 millioner dollar i en tredje emisjonsrunde (drøyt 180 millioner kroner).

Samlet har IT-selskapet med norske røtter dermed hentet inn 52 millioner dollar i risikokapital. Det tilsvarer 318 millioner kroner.

– Med et strålende team, eksepsjonell kundevekst og stadig økende antall partnere, har selskapet raskt beveget seg vekk fra sine europeiske røtter for å bli en verdensener i sin kategori, skryter partner Bruce Golden i Accel Partners, som også er nest største eier av Facebook.

Meritech Capital driver med såkalt late stage-venture og tar en aktiv rolle i investeringsobjektene sine. I dette tilfellet trer partner og medgründer Paul Madera inn som nytt styremedlem i ForgeRock for å bidra med sin erfaring og være med å bestemme strategien videre.

Ifølge en pressemelding har ForgeRock nå mer enn én halv milliard brukere, og løsninger installert i 30 land fordelt på fem kontinenter.

Omsetningen ble mer enn tredoblet fra 2012 til ifjor, drevet av store avtaler med blant annet Toyota, Thomson Reuters, Yellow Pages Canada, McKesson og GEICO, samt et strategisk samarbeid med Salesforce.com.

Hylles av McNealy

Tidligere Sun-toppsjef og medgründer Scott McNealy skryter uhemmet av friprog-selskapet ForgeRock, og har blogget om denne tredje emisjonsrunden.

– ForgeRock har et fundament bygget på Suns åpen kildekode-initiativ. De fire siste årene har jeg observert hvordan de har utviklet noe utrolig. De fant ut hvordan de kunne forvandle identitet fra å være en intern, ansatt-orientert teknologi fokusert på å senke kostnader samt compliance til å bli en ekstern, kunde-sentrisk plattform for å bygge relasjoner for enhver organisasjon, stor eller liten, skriver McNealy, som formelt er rådgiver for selskapet.

Sun-nestoren mener teknologien til ForgeRock kan fungerer som drivkraft i en konvergering mellom nettskytjenester, mobil, sosiale nettverk og "tingenes internett" og skape det han hevder blir et paradigmeskifte for bruker- og rollestyring på alle mulige tenkelige områder.

– Jeg vet det høres ut som en klisjé, men identitet er en viktig del av alt på internett, enten det er webapplikasjoner, kundeportaler, Saas-appliksjoner, mobilapper, biler, tv-bokser eller kroppsnær (wearable) teknologi, så er ID fellesnevneren, skriver Scott McNealy.

    Les også:

Les mer om: