Norsk grammatikksjekk i Office XP tar slurvefeilene

Den norske grammatikkontrollen til Microsofts nye Office XP tar både typiske småfeil og de skjemmende klipp og lim-brølerne som stadig oftere preger publiserte tekster.

Den norske grammatikkontrollen til Microsofts nye Office XP tar både typiske småfeil og de skjemmende klipp og lim-brølerne som stadig oftere preger publiserte tekster.

Den norske grammatikkontrollen til Microsofts Office XP som lanseres 31. mai, er utviklet av forskere fra Tekstlaboratoriet til Institutt for lingvistiske fag ved Universitetet i Oslo.

Les også: Norske forskere kontrollerer grammatikken i Word

Bruken av den norske grammatikkontrollen følger mønsteret til stavekontrollen. Du kan la den gjennomgå feilene en for en, eller ta for seg hele teksten i én jafs. Da understrekes feil med en tykk, grønn bølge, og du høyreklikker for å få forklaring, forslag til rettelser, og henvisning til en grundigere gjennomgang av reglene som teksten synder mot.

Den er ikke bare opptatt av grammatikk, men har også en viss tegnkontroll. Dessuten verner den mot anglisismer som desimalpunktum i stedet for desimalkomma, og slår ned på ubegrunnet bruk av store forbokstaver i navn på ukedager og måneder. Ikke minst IT-bransjens folk er preget av at de ikke lærte seg norsk før de begynte å uttrykke seg faglig på engelsk.

Inntrykket er at kontrollen er ganske flink til å ta manglende samsvar mellom artikkel og substantiv. Den godtar "ei hytte" og "mora mi", men ikke "ei datamaskin". Den er avansert nok til å skjønne at "Mandag spiste en eplet" kan være korrekt, mens den markerer at "Gutten spiste en eplet" er feil.

Vonde ordrekker granskes nøye. Kontrollen avviser "Jeg liker ikke ingen fisk" og "Jeg liker noen gutt". (Den ville med andre ord fått hetta av den norske oversettelsen av Günther Grass' roman Flyndra.) "Jeg orker ikke sykle" er tillatt, med belegg i egen forskning på Tekstlaboratoriet. "Jeg kan å svømme" avvises, men "Å svømme kan jeg" godtas.

Kontrollen rydder samvittighetsfullt opp i erketypiske "å/og" feil. Den tar videre typiske klipp og lim-feil av typen "Jeg er blir sulten". Forskerne sier de er overrasket over hvor ofte slike feil forekommer i publisert tekst.

Med forbehold om at grammatikkontrollen ikke er ytelsestestet, kan det slås fast at Microsoft Norge har fått et vesentlig argument for å få kunder til å oppgradere til Office XP. Skribenter får et godt hjelpemiddel til å gi sine lesere en bedre opplevelse.

Se artiklene nedenfor for en mer fullstendig beskrivelse av nyhetene i Office XP. Merk at "Office 10" er det opprinnelige navnet til Microsofts nye kontorpakke.

Til toppen