Norsk IT-næring eksporterer for milliarder

Men det gidder ikke SSB å regne ut, ifølge IKT-Norge.

Norsk IT-næring eksporterer for milliarder
At norsk programvarebransje eksporterer for 7 milliarder kroner årlig er et konservativt anslag, ifølge Fredrik Syversen i IKT-Norge. Bilde: Marius Jørgenrud

Norske IT-bedrifter eksporterer programvare for minst 7 milliarder kroner hvert år. Hele IT-sektoren i Norge omsetter for om lag 160 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Tall om programvareeksport og statistikk om Norges tredje største næring er basert på beregninger utført av IKT-Norge.

Hvis vi skal tro på deres tall, så eksporteres det programvare fra Norge for tre ganger så mye som våpenindustrien omsetter for (2,5 milliarder kroner). IT-næringen løper også ring rundt møbelbransjen som selger varer til utlandet for vel 2,7 milliarder årlig.

SSB-kritikk

Det er sparsomt med offisielle tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som nok en gang blir kritisert av bransjeorganisasjonen for ikke å ta sin oppgave på alvor.

– Vi har etterlyst tall i årevis. De svarer at «ja, vi skal se på dette» men så skjer det aldri noe. SSB har to ansatte som på deltid jobber med IT-tall. Det er litt stemoderlig behandlet, sukker Fredrik Syversen i IKT-Norge når digi.no ringer.

Kanskje burde SSB overføre noen av de 20 ansatte som jobber med tall om jordbruksnæringen? foreslår han.

– Bedre tall finnes ikke

Fordi SSB ikke gjør slike analyser, må de selv gjøre dette gang på gang, sier Syversen. Han understreker at tallene deres ikke er offisielle.

– Det blir litt uformelt, men de er det beste vi har. Jeg er ganske sikker på at de 7 milliardene i eksport av programvare er innenfor så det holder. Antakelig er det for lite, sier han og gir følgende forklaring:

Grafikkselskapet Vizrt omsetter alene for nær én milliard kroner, der nesten alt er eksport til utlandet. Ytterligere én milliard sørger Opera Software for, nesten all deres omsetning er også eksport. Legger man til Visma som har 2,5 milliarder kroner i årlig omsetning utenfor Norge, så har tre store selskap alene 4,5 milliarder i eksport til sammen.

IKT-Norge sier til digi.no at de i beregningen har basert seg på tall de har hentet inn om omsetningen i de 100 største av landets fem hundre største IT-bedrifter.

digi.no har bedt om kommentarer fra SSB og følger saken.

    Les også:

Les mer om: